Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čo ženy chcú?

.michal Patarák .časopis .klub

Po tom, ako si Freud na túto otázku sám teoreticky zodpovedal, položil si ju po čase znova. Ťažko povedať prečo. Ja ju však položartom často kladiem nielen sebe, ale aj priateľom, tak ako minulý týždeň. Nedokázal som pritom zase raz nezačať s dvojznačným Freudom.

Čo ženy chcú? Wavebreak/Profimedia Tú pravú a toho pravého sme na začiatku nemilovali preto, akí sú, ale preto, k čomu nás dokázali strhnúť. Naše vzťahy sú predovšetkým vzťahom k sebe samému.

o závisti, s akou dievča hľadí na penis chlapca, sa v psychoanalytickej literatúre síce píše stále, väčšinou však vo freudovskom či v istom historickom kontexte, ktorý má ozrejmiť jej nasledovný vývoj. Freud už vo svojom ranom diele písal, že dievča pociťuje neprítomnosť penisu v konfrontácii s chlapcom ako nedostatok, pričom ponúkol interpretáciu, podľa ktorej požaduje za svoj nedostatok náhradu, čiže nejakú kompenzáciu. A tak najprv v rámci oidipovského komplexu túži po otcovi, a tým nepriamo po jeho penise, a potom – po jeho prekonaní – po niečom, čo muž nemôže mať tak ako ona. Napokon totiž žena túži po dieťati.

Vždy, keď sa na túto tému zhováram s priateľmi, hovoria mi, že je to blbosť, a len výnimočne niekto povie, že na nej azda niečo je. I mnohí psychiatri si myslia, že ide o výmysel Freudovej hlavy, kým iní tieto koncepty hája ako veľmi cenné nitky, ktoré mnoho osvetľujú. Ja som skôr v druhom tábore, hoci moje čítanie kastračného komplexu je viac symbolické.

„Kým jedna mi povedala, že ženy túžia po pochopení, druhá, že po vášnivom sexe. Rôznorodosť opäť poukazuje na to, že žena vlastne neexistuje. Sú len konkrétne, vždy jedinečné ženy.“

Ak niekomu závidíme, tak len to, čo sami nemáme. Malé dievča môže túžiť po penise, lebo ho nemá.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite