Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Belo a Kešo

.andrej Bán .časopis .reportáž

Dve mená mladých volov znejú ako prezývky členov rozprášeného mafiánskeho gangu černákovcov. Napokon, spája ich Horehornie, kraj hôrnych chlapov a vymierajúcich vrchárskych dedín.

Belo a Kešo Andrej Bán Na Sihle sa konal už šestnásty ročník súťaže volských záprahov Jarmo 2016. Žiaľ, každý rok je volských záprahov v súťaži menej.

obvykle býva na Sihle, jednej z najvyššie položených obcí na Slovensku (960 metrov nad morom, 206 duší, jedna pošta, jedny potraviny a tri krčmy), pomerne pusto. Okolité hrebene Rudohoria s roztrúsenými salašmi a stádami oviec – od Poľany po Vepor – tvoria panorámu divokej, takmer nedotknutej prírody. Spať tu nedávajú líšky, skôr medvede, jelene či diviaky. Skvelé na relax, no ako je to s tunajším drsným životom?

„Danka, máme prehľad, koľko bolo na Jarme návštevníkov?“ obráti sa v pondelok ráno starosta Sihly Stanislav Bitala (Smer-SD) na svoju jedinú zamestnankyňu, spoľahlivú pravú ruku. Ako sa ukáže v priebehu ďalšieho rozhovoru, Danka vie všetko. Tradícia, ktorá nepustí. No nedá sa ani ironicky povedať, že zatiaľ čo starostovia sa tu menia, Danka ako konštanta, referenčný etalón, ostáva. Bitala je vo funkcii neuveriteľné šieste obdobie, od roku 1994. Mečiar, Dzurinda, čoskoro aj Fico sú preč – tu sa hovorí „ta het“ – a on ostáva. Kedysi popri výkone funkcie pracoval v Štátnych lesoch v hore, potom „súkromničil“ na traktore, dnes už iba „starostuje“.

Jarmo je už pekná tradícia, teraz bol šestnásty ročník súťaže volských záprahov. Úprimne? Už ani tie voly nie sú, čo bývali. Teda, možno by aj boli, no málokto ich už dnes chová. Neoplatí sa. Niet furmanky. Kedysi furmani so záprahmi sťahovali náklad zo Sihly do dvadsať kilometrov vzdialenej Kokavy, bola tu skláreň aj píla. Dnes tu nie je nič také, iba bývalé družstvo s chovom oviec, ktoré kúpil Talian. „Dakedy tu boli gazdovské rodiny, ktoré tradíciu držali. V začiatkoch Jarma sme mali aj štrnásť súťažných párov volov, teraz iba šesť, zo širokého okolia. V našom kraji iba na Vrchslatine ostali chlapi, čo chodia do hory s volkami. A potom má na Muránskej Zdychave Ondrej Siman väčší chov, stoosemdesiat volov,“ vraví starosta Bitala.

Vidieť súťažiť volské záprahy je dnes veľká exotika, na Sihle je stále viac a viac ľudí, ktorí si tento zážitok nechcú nechať ujsť.Andrej BánVidieť súťažiť volské záprahy je dnes veľká exotika, na Sihle je stále viac a viac ľudí, ktorí si tento zážitok nechcú nechať ujsť.

Návštevnosť na tohtoročnom Jarme bola možno rekordná: autá stáli doslova všade. Počas druhého augustového víkendu uveličený starosta chodil v kroji.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite