Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Oko, život a smrť

.ambróz Martin Štrbák .časopis .osobnosti

Máme oči, zrak, schopnosť vidieť a vnímať okolitý svet. Zrak je jeden z našich najdôležitejších zmyslov. A vôbec nie je samozrejmý. Na myseľ mi náhle prichádzajú tri biblické verše.

prvý je z tridsiateho tretieho žalmu: „Hľa, oko Pánovo bdie nad tými, čo sa ho boja, nad tými, čo v jeho milosrdenstvo dúfajú.“ Druhý zas pochádza zo šiesteho žalmu: „Slabne pre zármutok moje oko, oslabuje sa uprostred všetkých mojich nepriateľov.“ A tretí verš je zo siedmej kapitoly Matúšovho evanjelia: „Prečo vidíš smietku v oku svojho brata a vo vlastnom oku brvno nezbadáš?... Pokrytec, vyhoď najprv brvno zo svojho oka. Potom budeš vidieť a budeš môcť vybrať smietku z oka svojho brata.“

Tridsiaty tretí žalm patrí medzi starobylé texty, v ktorých možno nachádzať vplyvy starších kultúr, v tomto prípade najmä egyptskej. Oko staroegyptského boha Hóra hrá svoju rolu nielen v mytológii, ale aj v matematike (symbol Hórovho oka predstavoval aritmetické hodnoty základných zlomkov), a súvisí dokonca s niektorými tarotovými kartami, na ktorých je vyobrazené „oko, čo všetko vidí“.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite