Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Rio – druhý týždeň

.denisa Gdovinová .martin Mojžiš .časopis .šport

Druhému týždňu olympiády v Riu dominovali vyraďovacie boje v kolektívnych športoch a atletika s gymnastikou v športoch individuálnych. Po plavcovi Michaelovi Phelpsovi sa ikonami týchto hier stali ďalší dvaja športovci – atlét Usain Bolt a gymnastka Simone Biles.

Rio – druhý týždeň BERND THISSEN/EPA/PROFIMEDIA 19. august 2016, Rio de Janeiro, Brazília: Slovenský chodec Matej Tóth prepisuje históriu. Na 50-kilometrovej trati získava po dramatickom finiši olympijské zlato.

atletika priniesla niekoľko vrcholov. Asi najvýraznejším bolo prekonanie šestnásť rokov starého mužského svetového rekordu na 400 metrov. Juhoafričan Wayde van Niekerk zabehol jednu z kráľovských disciplín kráľovnej športov za 43,03 sekundy a rekord legendárneho Michaela Johnsona tak zlepšil o pätnásť stotín. V historických tabuľkách sa dostal pred piatich Američanov, ktorí v tejto disciplíne historicky suverénne dominujú. Je tiež prvým človekom planéty, ktorý zabehol stovku pod desať, dvojstovku pod dvadsať a štvorstovku pod štyridsaťštyri sekúnd.

Najväčšou postavou svetovej atletiky však zostáva aj po týchto hrách jamajský šprintér Usain Bolt. S jasnou prevahou vyhral stovku aj dvojstovku, a hoci doba jeho svetových rekordov je zrejme nenávratne preč (tridsať rokov je na šprintéra predsa len úctyhodný vek), už navždy bude jednou z najväčších postáv atletickej a všeobecne športovej histórie.

„Najväčšou postavou svetovej atletiky však zostáva aj po týchto hrách jamajský šprintér Usain Bolt. “

Pre nás na Slovensku však zostane pre olympijské hry v Riu de Janeiro kráľ najkratších atletických pretekov v tieni víťaza pretekov najdlhších. Chodecká päťdesiatka nám priniesla zlato v nesmierne dramatických a vzrušujúcich pretekoch.

the Tóth

Celý druhý olympijský týždeň sa na Slovensku niesol v znamení čakania na vystúpenia Mateja Tótha v chodeckom maratóne, Petra Sagana v pretekoch horských cyklistov a štvorkajaka v rýchlostnej kanoistike.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite