Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Štát chce zdaniť aj bokovky občanov

.peter Furmaník .časopis .týždeň v ekonomike

Pán Juraj je zamestnaný ako nočný vrátnik, občas si však čosi privyrobí „bokom“. Naposledy známemu pomohol so zariaďovaním novej kancelárie. Vymaľoval ju, doviezol nábytok, poskladal ho a zapojil káble, aby všetko fungovalo.

Štát chce zdaniť aj bokovky občanov Wavebreak/Profimedia Daniari nenechajú na pokoji ani ľudí, ktorí majú drobné príležitostné príjmy, tzv. bokovky.

jeho známy, podnikateľ, mu povedal, že na takúto príležitostnú výpomoc (bokovku) nemusí mať pán Juraj živnosť. A ani on ho nemusí oficiálne zamestnať – ušetrí sa tak kopa papierovania či odvodov. Na radu účtovníka vyhotovili len zmluvu podľa Občianskeho zákonníka a odmenu v sume 200 eur si vraj pán Juraj nemusí nikam uvádzať, ani z nej platiť daň z príjmov či odvody. Príjmy z príležitostných činností občanov sú totiž od dane z príjmov oslobodené. No zmluva musí byť. Veď jeho známy, podnikateľ, nejaký doklad o tom, za čo vlastne vyplatil 200 eur, mať musí, inak by mu to neuznali ako daňový výdavok.

všetko je inak?

Bežná situácia z praxe. Rôzne príležitostné výpomoci riešia v praxi podnikatelia práve formou zmluvy podľa Občianskeho zákonníka. Znamenajú síce tiež trochu papierovania, ide však o niekoľkonásobne menšiu agendu, než aká sa týka riadnych zamestnancov. A skutočnosť, že daniari nechajú malých „bokovkárov“ na pokoji, je tiež výhodou a úľavou. Lenže v nedávnych letných týždňoch Finančná správa, teda úrad, ktorý dodržiavanie daňových a účtovných zákonov kontroluje a vo svojich materiáloch ich vykladá, vydala tlačovú správu, podľa ktorej je to vlastne celé inak. Príležitostné príjmy občanov – ktoré žiadny zákon nijako nedefinuje – sú od dane (a následne aj od odvodov) oslobodené len v prípade, ak sú dosiahnuté bez zmluvy. Vyhotovenie zmluvy už však hovorí, že ide o plánovaný zámer a takto zarobené sumy jednoducho treba zdaniť.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite