Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Je to opäť v ekonomike, hlupák

.dalibor Roháč .časopis .týždeň v ekonomike

Mantrou dneška je hovoriť o úspechu pravicových populistov ako o „budíčku“ pre politické elity. Ale to je neužitočná mantra, pretože budíček znamená pre každého niečo úplne iné.

Je to opäť v ekonomike, hlupák

niektorí chcú zastaviť imigráciu do rozvinutých krajín, iní chcú rôznymi spôsobmi vrátiť politiku bližšie k občanovi. Lawrence Summers, harvardský profesor a Clintonov minister financií, zasa volá po „zodpovednom nacionalizme“ a obmedzení rozsahu globalizácie, ktorú sme zažili za ostatné desaťročia.

Máme dôvody si myslieť, že ktorýkoľvek z týchto receptov pomôže skrotiť populizmus? Existujúci výskum odhaľujúci faktory, ktoré vedú k podpore takýchto strán, k takým jednoznačným záverom nevedie. Medzi počtami imigrantov a podporou krajnej pravice napríklad neexistuje priama úmera. Niet ani jasného vzťahu medzi príjmom či spoločenským statusom a podporou populistov.

„Finančné krízy vedú k nárastu radikalizmu a populizmu. “

Podpora radikálnej pravice je spojená s rozličnými ideologickými predispozíciami – napríklad s odmietaním multikulturalizmu a imigrácie, nedôverou k politickým elitám či nespokojnosťou s demokraciou. Je tiež spojená so subjektívnym vnímaním vlastnej sociálnej a ekonomickej situácie, ktoré sa nemusí zhodovať s realitou.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite