Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Do bunkrov

.michal Novota .časopis .príbeh

Francúzi mali svoju Maginotovu obrannú líniu, my máme našu Petržalskú. Vďaka nadšencom sa vysekáva z krovín a sľubuje pravý zážitok.

Do bunkrov Dana Lacová/MPO.sk Pevnostný objekt B-S-4 Lány z petržalskej obrannej línie v sebe skrýva neštandardnú expozíciu.

donedávna slúžili ako romantické kulisy trampom. To som bol aj ja a plejáda mojich petržalských spolužiakov. Po škole sme sadli na bicykle a uháňali k Dunaju. Na jeho brehu, pri malej zátoke, trčal zo zeme zvláštny oceľový zvon. Dovnútra sa po hrubom betóne liezlo ťažko. Páchlo to tam stuchlinou, všade odpadky a vlhkosť. Lepšie nevedieť, kto všetko v tom bunkri spal a čo tam robil. Dnes ten bunker, pýchu prvej Československej republiky, poznám pod pravým menom. B-S-15 „Ostrov.“ Tento upadá, na iné sa v posledných rokoch usmialo šťastie.

V Petržalke bolo pôvodne 25 ťažkých aj ľahších pevnostných objektov. Od mosta Lafranconi po Dunajské nábrežie oproti Slovnaftu tvorili jedinú bojaschopnú líniu proti nemeckým a maďarským dobyvačným zámerom. Stihli ju dostavať v rokoch 1933 až 1938. Podobné bunkre sú v českých Sudetách, u nás na Záhorí a na južnej hranici s Maďarskom.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite