Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Rio – prvý týždeň

.martin Mojžiš .časopis .šport

Prvý olympijský týždeň nám priniesol jedno zlato a jedno striebro. To nie je zlá bilancia. Ale priniesol ešte niečo dôležitejšie – krásu.

Rio – prvý týždeň Martin Medňanský/SITA 11. august 2016, Rio de Janeiro, Brazília: Bratranci Škantárovci si pri svojej premiére pod olympijskými kruhmi vezú domov zlato.

vodný slalom je tradične najsilnejšou slovenskou disciplínou. Nebolo to inak ani v Riu, kde sa medaily rozdávali len v štyroch kategóriách a vo všetkých sme mali finálové zastúpenie. Vzrušenia sme si teda užili do sýtosti a s výsledkom (prvé, druhé, štvrté a piate miesto) môžeme byť spokojní. Isteže, Jane Dukátovej nechýbalo k bronzu až tak veľa a keby Jakubovi Grigarovi lepšie vyšiel záver, mohol tiež stáť na stupňoch víťazov. Ale na druhej strane, keby sa napríklad českej lodi podaril riskantný prejazd poslednej protivodnej bránky, nemuseli byť Škantárovci zlatí. A ani striebro Mateja Beňuša by nebolo také suverénne, nebyť trestných sekúnd nemeckého, slovinského a amerického kanoistu.

Medaily sú skvelá vec, ale našim vodným slalomárom vďačíme za niečo, čo je možno ešte lepšie. Vďačíme im za to, že pritiahli našu pozornosť k jednému z najkrajších športov, aké vôbec existujú. Pretože divoká voda a spôsob, akým s ňou ľudia bojujú, ponúka fanúšikom okrem silného vzrušenia aj úžasný estetický zážitok.

krása

A práve to je na olympiádach skvelé. Bežný divák si počas troch víkendov a dvoch pracovných týždňov pozrie aj športy, ktorým inak nevenuje veľkú pozornosť. A mnohé z nich sú jednoducho nádherné.

„V mnohých olympijských športoch je prítomná nefalšovaná krása, a to krása veľmi rôznorodá. “

Krásu futbalu, basketbalu či tenisu si mnohí z nás vychutnávajú pomerne pravidelne, ale oveľa menej sledujeme také športy ako bedminton, stolný tenis alebo lukostreľbu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite