Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Fenomén Michael Phelps

.matúš Putala .časopis .spoločnosť

V Riu získal Phelps už svoju 26. medailu – 22 z nich je zlatých. Hyperaktívny chlapec z amerického Baltimoru, ktorého rodičia prihlásili na plávanie vraj preto, aby sa mal kde unaviť.

Fenomén Michael Phelps ILUSTRÁCIA NATÁLIA LOŽEKOVÁ/NATALIALOZEKOVA.S​​K

michael pláva pod vedením trénera Boba Bowmana od svojich 11 rokov. V roku 2000 sa ako 15-ročný dostal do olympijského tímu USA a zo Sydney si priniesol piate miesto, pol roka po olympiáde prekonal svoj prvý svetový rekord a do roku 2008 sa stal suverénnou svetovou jednotkou v plávaní. Prečo?

Vedecký tím zistil, že jeho proporcie sú unikátne. Rozpätie jeho rúk je 201 centimetrov, čo v kombinácii so širokými plecami, predĺženým, no plochým trupom a nadmerne veľkou dlaňou spôsobuje extrémny záber. Ideálna je aj kombinácia kratších nôh s dĺžkou chodidla viac ako 30 centimetrov a s hypermobilným členkom, čo mu umožňuje kopať a vlniť sa vo vode s extrémnou účinnosťou. Funkčné vyšetrenia tiež odhalili, že jeho telo produkuje počas ťažkej anaeróbnej činnosti menej ako polovičné hodnoty laktátu oproti telu priemerného plavca.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite