Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prečo sa Richard Sulík o Sýrii mýli

.dalibor Roháč .časopis .týždeň v ekonomike

Od začiatku vojny zahynulo v Sýrii viac ako 400-tisíc ľudí – štyrikrát toľko, ako v Bosne a Hercegovine medzi rokmi 1991 a 1995. A niektorí už majú v hľadaní vinníka jasno.

Prečo sa Richard Sulík o Sýrii mýli Manu Brabo/AP/SITA 10. september 2012, Aleppo, Sýria: Vojak Slobodnej sýrskej armády prechádza ulicou v meste Aleppo.

„Kam USA chceli doviezť demokraciu, tam doniesli chaos,“ tvrdí Richard Sulík, uvádzajúc Sýriu ako príklad. Riešením podľa neho je, aby Západ do vývoja na Blízkom východe nezasahoval. Implicitná v tomto pohľade je predstava, že problémy Blízkeho východu zmiznú, ak by sa podarilo džina revolúcií z roku 2011 opäť zavrieť do fľaše – pokojne aj s pomocou tvrdej ruky Ruska a Iránu.

Realita je však komplikovanejšia. A v prípade Sýrie je to dokonca presne naopak, než tvrdia slovenskí kritici Spojených štátov. Predovšetkým – do Sýrie nikto demokraciu nevyvážal. Ak Západ v Sýrii niečím prispel k dnešnej katastrofe, tak nečinnosťou. Lebo práve tá vytvorila vákuum, dnes už zaplnené extrémistami z Daešu a al-Káidy, ale tiež Asadovými medzinárodnými sponzormi. A pozor – napriek deklarovanej nenávisti sa tieto dve skupiny navzájom potrebujú. Jedným z prvých Asadových krokov po prepuknutí protestov proti jeho vláde na jar 2011 bolo prepustenie stoviek sunnitských radikálov z väzníc s explicitným cieľom, aby premenili občianske protesty na sektárske násilie.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite