Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kľúčové sú tajné služby

.michal Novota .časopis .téma

Radil legendárnemu Jicchakovi Rabinovi. Je diplomat, dáva si pozor na jazyk, no opakuje, že ak sa chce Európa pohnúť z miesta, potrebuje spoločnú spravodajskú službu. Na to, ako sa s terorizmom vyrovnal Izrael, sme sa pýtali Shloma Avineriho.

Kľúčové sú tajné služby MICHAL ČÍŽEK/AFP/profimedia Európa má problém, na ktorý aktuálna politická trieda nemá žiadnu odpoveď,“ hovorí bývalý poradca Jicchaka Rabina Shlomo Avineri.

toto leto azda neprejde týždeň, aby sme nezaznamenali nejaký teroristický útok. Sme už v Európe tak pod paľbou, ako ste vy v Izraeli?

Problém Európy je celkom odlišný od Izraela. Keď bola schválená Schengenská zmluva, nikto nepremýšľal nad hrozbou terorizmu. Cieľom bolo vytvoriť v Európe otvorený priestor a nikto nepredvídal, že raz prídu radikálni islamisti. Výsledkom je, že síce máte otvorené hranice, ale nemáte dobrú spoluprácu medzi spravodajskými službami, ako aj rezortmi spravodlivosti a vnútra. Europa čelí situácii, ktorá bola úplne nepredvídaná. Typ terorizmu, ktorému čelí Európa, je veľmi individuálny a je ťažké ho zachytiť alebo s ním bojovať, a to aj so sofistikovanými tajnými službami. To, čo teraz Európa potrebuje, a zatiaľ sa jej to nedarí, je vytvoriť fungujúcu koordináciu spravodajských služieb jednotlivých krajín. Je to citlivá otázka, lebo sa týka štátnej suverenity a zároveň vzájomného podozrievania medzi spravodajskými službami. Vojenské spravodajstvo je, samozrejme, tou najcitlivejšou sférou každej krajiny. Idea suverenity a zdieľania informácií medzi 28 krajinami Únie je veľmi odlišná od toho, čo máme tu v Izraeli. Štruktúra Európskej únie nie je adekvátna k tomu, aká by mala byť odpoveď.

áno, ale je teda namieste istá panika z toho, že tieto útoky tu budú každý deň a my v Európe sa im nevieme brániť? Pokiaľ viem, tak počet útokov v Izraeli za posledné roky, naopak, klesá.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite