Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

V New Yorku znova straší

.juraj Malíček .časopis .film

Dva týždne po svetovej premiére sa v slovenských kinách znova objavili Krotitelia duchov. Film, ktorý by si zaslúžil byť prepadákom. Je vôbec možné, aby film o duchoch bol načisto bezduchý?

pôvodní Krotitelia duchov sú film inštitúcia, film opus magnum, film klasika, film umenie a vôbec, film, čo sa podpísal. Niet superlatívu, ktorý by Krotitelia duchov neuniesli, a to azda aj v tom prípade, ak opustím pozíciu ortodoxného fanúšika smerom ku komusi menej osobne zainteresovanému. Nechce sa mi, lebo Krotiteľov duchov milujem viac ako všetky ostatné filmy, všetky, ale musím to urobiť, lebo inak by to bolo osobné a na vendetu nie je v týchto pohnutých časoch vhodná doba. Aj tak ma hanba fackovala, keď som šiel z kina a premýšľal nad tým, o čom títo noví Krotitelia duchov vlastne sú a neprišiel na nič iné, len na to, že Krotitelia duchov – model 2016 sú o nedostatku sebaúcty, sú o generácii, ktorá potrebuje mať v texte uvedené, že bude obsahovať spojlery a sú o dobe, v ktorej sa prítomnosť míňa tak rýchlo, že niet času zazrieť v nej budúcnosť, a tak sa obraciame do minulosti.

Ale poporiadku.

pozor, text obsahuje spoilery!

Niekedy v roku 2015 alebo 2016, jednoducho niekedy v súčasnosti, sa v New Yorku začnú objavovať duchovia. Nie svojvoľne, spontánne, ako príznaky metafyzických priesakov do našej reality, ale preto, že taký ten programový outsider, škaredý chlapík s miernou nadváhou, čo ho nikto nemá rád a pred desiatimi rokmi by strieľal kdesi na strednej škole, sa rozhodne pomstiť svetu za to, že je iný.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite