Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Mesto ako nočná obloha

.anton Vydra .časopis .literatúra

Máte pocit, že stavby okolo vás nekomunikujú so svojím okolím? Zdá sa vám, že sa z architektúry stala len efektná stavebná pyrotechnika? Potom vám táto kniha bude hovoriť z duše.

nórsky historik a teoretik architektúry Christian Norberg-Schulz (1926 – 2000) nie je len jeden z množstva autorov, ktorí píšu o architektonickom umení. Patrí k najvýraznejším. Poznáme ho už z českého prekladu knihy Genius loci. A teraz sú tu Principy moderní architektury, ktoré pôvodne vyšli v roku 2000. Norberg-Schulz v úvode upozorňuje, že kniha nehovorí o dejinách modernizmu v architektúre, ale o princípoch, z ktorých sa moderné stavby zrodili. To neznamená, že sa tu s dejinami nestretneme; naopak, sú tu prítomné, no preto, aby sme cez ne porozumeli tomu, čo staviteľský modernizmus znamenal.

znovu si nájsť domov

Prvá z deviatich kapitol sa začína slovami: „Moderná architektúra vznikla preto, aby ľuďom pomohla cítiť sa v novom svete doma. No na to, aby sa človek cítil doma, mu nestačí príbytok, odev a jedlo; musí sa predovšetkým identifikovať, stotožniť so svojím hmotným a spoločenským prostredím.“ Sú to dôležité vety, lebo vystihujú jadro Norberg-Schulzovho uvažovania o zmysle miesta.

Architektúra sa podľa neho nemá zaoberať iba geometrickým priestorom, v ktorom dokáže inžinier úplne presne vypočítať parametre, na základe ktorých tam stavba vydrží stáť. Viac než priestor je tu dôležité miesto – to, či architekt pochopil, takpovediac, ducha daného miesta a urobil zo stavby to, čo bude aj v prirodzenom a živom vzťahu s okolitým prostredím.

Modernizmus už preto nepripisuje veľkú váhu slohu, ktorý by architektovi jasne diktoval, ako má tvoriť.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite