Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Keď sa búria masy

.david Brooks .časopis .týždeň vo svete

Ak ste sa na nejaký čas ocitli medzi pracujúcimi ľuďmi, zrejme ste sa stretli s pliagou drogovej závislosti a samovrážd či s pocitmi anomálie, cynizmu, pesimizmu a resentimentu.

za túto biedu môže do veľkej miery deindustrializácia. Dobrá práca sa dnes hľadá ťažko. No v mnohých banských regiónoch nie je ťaživosť ničím novým. Tam život nikdy nebol prechádzkou ružovou záhradou.

Vytratili sa však aj sociálne inštitúcie a kultúrne hodnoty, ktoré robili, čo mohli, len aby ľudia nadobudli sebaúctu aj v ťažkých časoch – aby si mohli povedať niečo takéto: „Možno nezarábam veľa peňazí, no ostatní so mnou počítajú. Som lojálny, som vytrvalý, ťažko pracujem, som flexibilný a patrím do normálnej spoločnosti.“

Každý nejako tušíme, čo bolo kedysi etiketou pracujúcej triedy. No ak si ten pocit chcete oživiť, odporúčam vám novú knihu od J. D. Vancea Hillbilly Elegy (Žalospev na vidiečana). Vanceova rodina pochádza z Kentucky a Ohia. Opis kultúry, ku ktorému dospel, je dnes dôležitým čítaním.

V tej knihe vykresľuje kultúru lojálnosti v silnej skupine. Rodiny sa môžu poprevracať na milióny spôsobov, no s nelojálnosťou sa u nich nestretnete. S osobnými tajnosťami sa s ľuďmi zvonka deliť nebudú. Kultúra lojálnosti pomáha týmto ľuďom starať sa o seba samých, no znamená aj to, že sa ich môže zmocniť nepriateľstvo voči tým, ktorí by sa chceli zdvihnúť a odísť. A tak tam môže prevládať aj silný parochializmus, ktorý vôbec neberie do úvahy iné štýly života.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite