Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Kauza: Hniezdo zvané Bonaparte

.marián Leško .časopis .kauza

Martin Glváč je bývalý minister obrany a teraz sedí na stoličke podpredsedu parlamentu. No v prvom rade je to prominentný člen bratislavskej skupiny Smeru, do ktorej patrí napríklad Robert Kaliňák, Ján Počiatek, Ladislav Bašternák, Marián Kočner a ďalší.

Kauza: Hniezdo zvané Bonaparte Robert Tappert/SITA Poslanec Smeru Martin Glváč v bytovom komplexe Bonaparte nebýva, no s Ladislavom Bašternákom a jeho podnikaním je spojený inak.

bolo symbolické, kto v polovici júna 2016 oznámil verejnosti, že Robert Kaliňák zostane vo vládnej funkcii, lebo Smer-SD vraj „stojí za ministrom vnútra Kaliňákom“. Do kamier a mikrofónov to tlmočil práve Martin Glváč, podpredseda parlamentu a predseda poslaneckého klubu strany. Stanovisko, ktoré má závažné vnútropolitické dôsledky a, ako sa ukazuje, aj dôsledky pre samotný Smer, predniesol prominentný člen bratislavskej skupiny Smeru, ktorej dlhoročným neoficiálnym šéfom je Robert Kaliňák.

„Všetci členovia bratislavskej skupiny aj s ich hlavným protektorom sa ocitli v chuchvalci Bašternákovej kauzy.“

O tom, že bratislavská skupina v Smere reálne existuje a že jej členmi sú politici Robert Kaliňák, Martin Glváč, Ján Počiatek, právnik Marek Turčan, podnikatelia Ladislav Bašternák, Marián Kočner a ďalší, svedčia početné kauzy, v ktorých sa jej členovia ocitli. Aj keď spoločné „podnikanie“ členov bratislavskej skupiny nie je ani zďaleka zmapované dostatočne, už aj z toho, čo je známe z politických káuz, je zrejmé, že ide o organizovanú skupinu, v ktorej každý má dôvod chrániť každého, lebo tým chráni aj sám seba.

Príznačné je aj to, že predseda strany Robert Fico v početných prípadoch bratislavskej skupiny vystupoval a vystupuje rovnako: Ako posledná inštancia, ako bos všetkých bosov, ktorý vždy, keď je to nevyhnutné, vezme svojich ľudí pod ochranu.

musia si pomáhať

Príkladom toho, ako si členovia bratislavskej skupiny navzájom pomáhali, je kauza známeho výletu ministra financií Jána Počiatka na jachtu do Monaka. V žiadnej krajine s elementárnou politickou kultúrou by nemohol zostať vo funkcii šéf rezortu financií, ktorý niekoľko dní pred zmenou centrálnej parity slovenskej koruny bol na jachte s

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite