Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Viete, že aj vy máte „schránku“?

.ján Oravec .časopis .týždeň v ekonomike

So smiechom cez slzy sa dá povedať, že takzvané schránkové firmy majú na Slovensku raj, ale keď majú mať firmy schránky, zrazu je problém. A ten má históriu starú niekoľko rokov.

Problém kulminuje dnes a má tri základné roviny. Prvou je inak chvályhodný zámer nahradiť papierovú korešpondenciu elektronickou v komunikácii medzi firmami, občanmi a štátom. Druhou je absolútne nezvládnutá osveta, takmer nulové povedomie podnikateľskej i širšej verejnosti o tomto zámere. A treťou je ťažkopádne technické riešenie.

Aby sme nemuseli občanom a firmám posielať papiere a oni zasa nám, zriadime každému občanovi a každej právnickej firme elektronickú schránku. Tento zámer štátu je síce fajn, ale sám o sebe nebude stačiť. Ak má mať zmysel, mal by ísť ruka v ruke s ďalšími dvoma zmenami. Prvou je zníženie rozsahu informačných povinností občanov a firiem voči štátu. To sa dnes nedeje, povinností, naopak, pribúda. Druhou je výmena informácií medzi úradmi tak, aby nezaťažovali ľudí a firmy neustálym pýtaním tých istých dokumentov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite