Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Prečo zomrel Jacques Hamel?

.anton Vydra .časopis .spoločnosť

Kostol svätého Štefana v normandskom mestečku Saint-Étienne-du-Rouvray sa stal ďalším miestom vyčíňania teroristov. O život prišiel katolícky kňaz Jacques Hamel.

Prečo zomrel Jacques Hamel? Doicese of rouen via AP/SITA 26. júla 2016 bol v meste Saint-Étienne-du-Rouvray surovo popravený kňaz Jacques Hamel. Čin spáchal mladý terorista Adel Kermiche.

mestečko Saint-Étienne-du-Rouvray v severofrancúzskom departmente Seine-Maritime nie je veľké. Žije v ňom ani nie 30 000 obyvateľov. Od Paríža je vzdialené dve a pol hodiny cesty autom. Parížska ulica, kde sídli farský kostol zasvätený patrónovi mesta a prvému kresťanskému mučeníkovi svätému Štefanovi (aké príznačné!), sa nachádza v okrajovej zóne mesta. Za ňou je už iba železničná stanica.

V tomto tichom kúte Francúzska sa rozhodli spáchať dvaja nevyrovnaní 19-roční mladíci Adel Kermiche a Abdel Malik Nabil Petitjean, hlásiaci sa k Islamskému štátu, svoj odporný zločin. Jeho cieľom nemali byť masy ľudí, len jeden staručký kňaz, tri rehoľné sestry (jednej sa podarilo újsť a privolať políciu) a dvaja veriaci, ktorí sa zišli na bohoslužbe. Atentátnici kňaza zhodili na kolená a podrezali mu hrdlo. S rehoľnými sestrami vyšli pred chrám ako s rukojemníkmi a tam ich protigangová jednotka BRI zastrelila. Teroristi zrejme chceli ostentatívne popraviť všetkých piatich rukojemníkov (jeden má vážne poranenie na krku) a s pokrikovaním „Allahu akbar!“ nahrať celý masaker na video, ktoré by potom ako výraz spolupatričnosti ponúkli Islamskému štátu.

mierumilovný kňaz

Jacques Hamel nie je prvým kňazom popraveným v chráme počas liturgie či modlitbe. Iba za minulý rok zomrelo v rôznych častiach sveta násilnou smrťou 13 ďalších katolíckych kňazov. Hamel tento smutný zoznam doplní ako nová obeť.

Narodil sa v obci Darnétal, ktorá leží neďaleko od Saint-Étienne-du-Rouvray. Keď ho v roku 1958 arcibiskup z Rouenu a neskôr kardinál Joseph-Marie Martin vysvätil za kňaza, mal Hamel 27 rokov. Do roku 2000 slúžil v štyroch farnostiach a potom ho poslali vypomáhať práve do Saint-Étienne-du-Rouvray.

„Hamel: „Sme pozvaní k tomu, aby bol svet tam, kde žijeme, vrúcnejší, ľudskejší a bratskejší.““

Tí, ktorí ho poznali, o ňom vraveli ako o príjemnom a milom človeku. Dokonca aj Mohammed Karabila, imám tamojšej mešity (ktorú mládenci navštevovali), ho nazval svojím priateľom a jeho smrť ním hlboko otriasla. „Celá naša mešita je zdesená. Nedokážem to pochopiť. Všetky naše modlitby teraz smerujú k jeho rodine a ku katolíckej komunite,“ povedal po hroznom čine imám Karabila, ktorý je prezidentom Národnej rady pre moslimský kult, a pracoval s kňazom Hamelom v spoločnej komisii pre veci medzináboženského dialógu.

Napriek tomu si podľa výpovede svedkov musel Hamel krátko pred svojou smrťou vypočuť tieto slová jedného z útočníkov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite