Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Je Donald Trump ruský agent?

.dalibor Roháč .časopis .týždeň v ekonomike

Zabudnite na plagiátorstvo Melanie Trumpovej, ktorá okopírovala do svojho príhovoru k Republikánom pasáže z dávnejšej reči Michelle Obamovej. To bol ten menší problém.

Je Donald Trump ruský agent? Mindaugas Kulbis/AP Trumpovej blízkosti Rusku sa okrem štátov strednej a východnej Európy obávajú najmä pobaltské štáty. Dôkazom je aj grafiti v centre litovského Vilniusu.

zabudnite aj na dramatické gesto Teda Cruza, keď za mohutného bučania publika a s rizikom pre vlastnú kariéru odmietol podporiť Trumpa a delegátov nominačného konventu vyzval, aby v novembri hlasovali podľa svojho svedomia. Pre Stredoeurópanov je dôležitejším odkazom z Clevelandu niečo iné – Trumpove neslýchané slová opovrhnutia Severoatlantickou alianciou, ktorá je od roku 1949 hlavným prvkom bezpečnostnej architektúry sveta, a ktorá je zvlášť pre našu časť Európy životne dôležitá.

„V Trumpovom prípade nejde o prerieknutie, ale o postoj.“

V rozhovore s redaktorom New York Times priamo na konvente Trump spochybnil kľúčový článok 5 Atlantickej zmluvy. Na otázku, čo by urobil, ak by Rusko napadlo pobaltské republiky, odpovedal, že na pomoc by im prišiel iba vtedy, ak by si tieto krajiny „plnili svoje záväzky voči nám“.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite