Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pokémoni sú späť

.alexander Mravčák .časopis .technológie

Len máločo dokázalo za posledné roky vyvolať na internete takú mániu ako Pokémon Go. Nová pokémonská hra bola vypustená 5. júla a v priebehu pár dní sa prebojovala na čelo rebríčku App Store.

Týždeň po spustení mala hra v USA viac ako 65 miliónov aktívnych používateľov. To je viac, ako má Twitter po vyše desiatich rokoch prevádzky. Servery padajú, používatelia napriek tomu pribúdajú. Z hry sa stal aj facebookový fenomén. Tak som sa dozvedel, že kamarátka narazila na Obchodnej na psychického pokémona Drowzeeho, kamarát chytil na záchode Bulbasaura a že v Spišskej Novej Vsi pokémoni nie sú: „Asi sem ešte neprišli. Čo by tu robili?“

Oficiálne je v čase uzávierky tohto textu dostupná iba v USA, Austrálii a na Novom Zélande. Hrá ju však aj veľké množstvo Slovákov – aby si mohli hru stiahnuť, vytvorili si v mobilnom obchode falošný účet so zahraničnou adresou. (Pozn. red. - Od nedele 17. júla sú už oficiálne aj na Slovensku.)

O čom je celé to šialenstvo? Tak ako v každej Pokémon hre, ktorých vyšlo niekoľko desiatok, vyhráva ten, kto „chytí všetkých“. Novinka je unikátna v tom, že hráč sa nehýbe v hernom svete, ale v reálnom. Pokémon naňho môže čakať za kríkom počas prechádzky, vo večierke alebo v parku. Hra využíva GPS na sledovanie polohy a fotoaparát, aby pokémona vizuálne vsadila do okolitého prostredia. Hru teda hráte v akejsi paralelnej realite, kde sú skutočné ulice so skutočnými ľuďmi, ale medzi nimi pobehujú farebné príšerky.

mobilné hry? Nikdy!

Pre Nintendo môže Pokémon Go znamenať veľký návrat. Legendárna firma, ktorá svetu priniesla herné série ako Super Mario, Donkey Kong či Zelda, v posledných rokoch stagnovala.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite