Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Portugalsko pod víťazným oblúkom

.marcel Merčiak .časopis .šport

Portugalsko je desiatou krajinou, ktorá získala titul majstra Európy. Ani neokúzlilo, ani nevyhrávalo, iba postupovalo – až napokon v Paríži zistilo, že ďalej už nemusí a že si kráča po trofej, ktorú vyfúklo domácim.

Bol to futbalovo dosť mrzutý šampionát, s chudobnou porciou gólov, s mimoriadne opatrným futbalom. Aj finále na Stade France malo zatiahnutú uzdu fantázie. Portugalsko, ktoré nemalo streleckého pantera, akým bol bájny Eusébio pred polstoročím na MS v Anglicku, ani technických tvorcov rangu Luisa Figa, Ruia Costu, Deca, ktorému mnohí predpovedali rýchly odchod z majstrovstiev, našlo vnútornú silu a naklonilo si osud na vlastnú stranu.

eurostory

Nikto nemal z prvých dvoch zápasov toľko striel ako vínovočervené selecao. Lenže vyše päťdesiat pokusov proti Islandu a Rakúsku stačilo len na jeden gól a na dva body. Cristiano Ronaldo tápal, v šanciach sa nevedel presadiť, z penalty proti Rakúšanom trafil len žrď. Kalváriu v skupine dovŕšil bláznivý súboj s Maďarskom. Portugalsko dostalo tri góly spoza šestnástky, dva po zrazených strelách, trikrát vyrovnalo. Nebyť Ronaldovej excelentnej zadovky a ukážkovej hlavičky, bolo by si balilo kufre. Keďže Island skóroval v záverečných sekundách proti Rakúsku, Portugalsko postúpilo až z tretieho miesta. Priazeň okolností ho však zaradila do „schodnejšej“ časti pavúka, mimo dosahu gigantov – Španielska, Talianska, Nemecka, Francúzska, Anglicka.

A postup nových šampiónov bol nevídaný: Nepochopiteľne zaseknutých Chorvátov pokorili z rýchleho brejku a z jedinej strely na bránu tri minúty pred koncom predĺženia.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite