Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Elegantné odovzdanie moci

.roman Joch .časopis .týždeň vo svete

Cameronovo odovzdanie moci Mayovej bolo príkladom elegancie, slušnosti, zdvorilosti a demokratickej kultúry. Veľká Británia je naozaj najstaršou demokraciou.

Británii ku kultúre odovzdania moci pomáha, že je konštitučnou monarchiou, a aktuálne na škodu nie je ani to, že najsilnejšia strana je konzervatívna.

Pri interpeláciách v Dolnej snemovni v posledný deň v úrade bol premiér David Cameron uvoľnený, vtipkoval – aj na svoj účet – a bol pritom dôstojný a zábavný zároveň. Prosto trieda. Žiadna zatrpknutosť či kŕčovité držanie sa moci, naopak, vrchol politickej elegancie. Po zásluhe zožal potlesk celej Snemovne.

Keď sa v roku 2005 stal Cameron lídrom Konzervatívnej strany, považoval som ho za najmenej vhodného z troch uchádzačov. Posunul stranu doľava v morálnych, kultúrnych a environmentálnych otázkach, aby si získal mestských, liberálnych, centristických, „metrosexuálnych“ voličov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite