Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Komu to poslúžilo?

.syed Kamran Ali Shah .časopis .týždeň vo svete

Útok na hotel Mariott zanechal vyše pol stovky mŕtvych a takmer tri stovky zranených. Po explózii zostal dvadsať metrov široký a osem metrov hlboký kráter pri bráne do hotelového komplexu. Z trosiek vytiahli aj telo Iva Žďárka, 47-ročného veľvyslanca Českej republiky v Pakistane, ktorý na ambasádu nastúpil len v auguste tohto roku.

Útok na hotel Mariott zanechal vyše pol stovky mŕtvych a takmer tri stovky zranených. Po explózii zostal dvadsať metrov široký a osem metrov hlboký kráter pri bráne do hotelového komplexu. Z trosiek vytiahli aj telo Iva Žďárka, 47-ročného veľvyslanca Českej republiky v Pakistane, ktorý na ambasádu nastúpil len v auguste tohto roku.


Hovorca ministerstva vnútra Rehman Malik vyhlásil, že pôvodne mali v hoteli Mariott večerať premiér a prezident a až na poslednú chvíľu zmenili názor – večera sa presunula do premiérovho domu. Podľa neho bola teda cieľom útoku štátna špička Pakistanu. „Teroristi azda vedeli, že Mariott mal byť dejiskom večere štátnych funkcionárov, kde by bol prítomný prezident, premiér aj hovorca,“ povedal Malik. „O jedenástej sa prezident a premiér rozhodli, že večera bude v premiérovom dome. To zachránilo celé vedenie krajiny.“
Hovorca hotela však jeho vyhlásenie nepotvrdil: „Nemali sme žiadnu podobnú rezerváciu na večeru, o akej hovorí predstaviteľ vlády,“ povedal.
Zdá sa, že za útokmi stoja spoločne al-Káida a zakázané hnutie Tehrik-e-Taliban. Naznačuje to spôsob atentátu aj použité výbušniny RDX a TNT. Hotel Mariott, obklopený vládnymi budovami, bol pritom cieľom útoku už v minulosti. V januári minulého roku sa pri ňom odpálil samovražedný atentátnik, ktorého zastavil člen ochranky. Pri útoku zabil ochrankára a zranil ďalších sedem ľudí.

.kto tu vyhlasuje džihád
Jeden univerzitný študent sa v televízii rozhorčoval, že prečo útok zabil len dvoch Američanov, kde vraj boli ostatní. Iný tvrdil: „Som rád, že náš národ sa konečne zjednotil a že každý Pakistanec bude proti americkej politike.“ Je to však také jednoduché? Komu tie útoky poslúžili?
Osobne si myslím, že ak také niečo vykoná moslim, nemá právo nazývať sa moslimom. Islam zakazuje samovražedné bombové útoky aj každý teroristický útok, či už individuálny, alebo skupinový. A čo sa týka toľko skloňovaného džihádu, ten môže podľa islamu vyhlásiť len hlava štátu. Ešte aj v prípade, že neexistuje žiadna vláda, do džihádu môže povolať len amir zvolený veľkou väčšinou populácie. Nie je možné, aby si hocikto len tak vyhlasoval vojnu voči vláde, ani v takzvanej islamskej krajine či spoločnosti, aby deklaroval džihád bez splnenia podmienok islamského učenia a práva.

Nemusíme súhlasiť s tým, čo dnes robia politické strany, nie sme spokojní s ich vodcami a s ich politikou, to však neznamená, že by sme mali konať takto. Kto tvrdí, že ide len o odplatu za útoky vlády vo Fate a v iných regiónoch, alebo o osobnú pomstu, mal by si uvedomiť, že nič podobné islam nedovoľuje. Ani pomsta – ak spravodlivosť nezabezpečil súd – totiž nesmie zasiahnuť nevinného. Islam zakazuje zabitie nevinného človeka (bez ohľadu na to, ku ktorému náboženstvu patrí).

.obavy z amerického útoku
Žiadny normálne mysliaci moslim teda nemôže podporovať a schvaľovať terorizmus a extrémizmus. My v Pakistane potrebujeme žiť normálny život. Mali by sme prosiť Alaha o odpustenie, analyzovať naše skutky, kajať sa a nasledovať skutočného ducha islamu – ducha, ktorý nám prikazuje robiť druhým dobre a nevyvolávať nepokoje.
Nemálo ľudí v Pakistane sa práve teraz začína obávať amerického útoku – po tom, čo sa stalo v hoteli Mariott. Hovoria, že doteraz pracovala americká tajná služba spoločne s pakistanskou proti Rusku, Iránu a podobným krajinám, ale že teraz sa Američania pridajú k Indii a začnú pôsobiť proti Pakistanu. To je mienka ulice. Aký bude ďalší vývoj, to len uvidíme. Už teraz je jasné, že ani Pakistanu, ani islamu títo útočníci neposlúžili.

Pešavár
Autor je spolupracovník organizácie Člověk v tísni
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite