Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vedeli sme, že prichádzajú

.peter Bálik .časopis .kultúra

Najznámejším antifašistickým spevákom bol kedysi americký folkový hrdina Woody Guthrie. Po tom, ako stredná Európa v posledných rokoch zhnedla, jeho príklad nasledujú mnohí slovenskí a českí hudobníci.

Antifašistické songy majú v popmusic hlbokú tradíciu. Ich otcom je americký folkový aktivista Woody Guthrie. Na akustickej gitare mal nápis This Machine Kills Fascists (Tento nástroj zabíja fašistov) a napriek svojmu chatrnému zdraviu sa počas druhej svetovej vojny nechal naverbovať do amerického námorníctva. Týmto pesničkárom sa v nasledujúcom desaťročí nechali inšpirovať Bob Dylan alebo Joan Baez. V tom čase proti rasizmu a segregácii vystúpili aj afroamerickí soulmani. V sedemdesiatych rokoch sa téma dostala aj do anglického punkrocku alebo nemeckého krautrocku. Nájsť sa dala aj v reggae či hip-hope, ale aj v popsongoch, ktoré v 80. rokoch ostro kritizovali apartheid v Južnej Afrike.

V posledných rokoch sa k tejto téme vyjadrujú aj slovenskí a českí hudobníci. Raperi, folkáči, punkeri, ale aj strednoprúdoví speváci. Po výsledku posledných slovenských volieb má existencia takýchto songov ešte hlbšie opodstatnenie. Vybrali sme niekoľko pesničiek od slovenských a českých hudobníkov z posledných rokov, ktoré rôznymi spôsobmi nazerajú na neonacizmus, rasizmus a xenofóbiu. Niektoré ako Až do konca života od skupiny Rozpor sú staršieho dáta, iné ako Fuck Off! od PSH úplne nové.

peneři strýčka Homeboye: Fuck Off! (2016)

„Fuck Off Ortel a Fuck Off Brichta, Fuck Off Konev, jeho zkurvená šlichta,” rapujú vo svojom najnovšom tracku Fuck Off! Peneři strýčka Homeboye, ktorá má už plné zuby rasizmu a xenofóbie v českej spoločnosti. V tomto jasnom a nekompromisnom songu si berú na mušku všetkých – od Zemana, Babiša, Ortel až po konšpiračné teórie. „Pôvodne sme vydali len vyhlásenie, ale nakoniec sme o tom spravili aj track,” povedal pre .týždeň člen PSH Vladimír 518.

Vladimír 518: „V kapele sme sa zhodli, že posledný polrok sa necítime dobre v rámci spoločenskej situácie. Začalo nám pripadať trápne, že sa k tomu nijako nevyjadrujeme. Najprv sme sa rozhodli, že napíšeme vyhlásenie za celý náš label Bigg Boss a vypustíme ho von. Potom prišiel DJ Mike Trafik s dobrým bítom, ktorý sa hodil do politicky motivovanej veci a rozhodli sme sa, že túto tému nahráme. Fráza, že umelci by sa nemali vyjadrovať k politike, ma veľmi štve a príde mi nesprávna. Čo iné by mal umelec robiť? Pokiaľ s ním niekto nesúhlasí, tak nech ho nepočúva. Nie sme opičky v klietke, ktoré hádžu guľôčkami. Rap ako taký vznikol ako sociálnopolitický nástroj, cez ktorý sa raperi vyjadrujú k okolitému svetu. Fuck Off! vznikla preto, že sme si pripadali blbo, že mlčíme. Všetcí tí Konvičkovia, Okamurovia a náckovia dostávajú priestor, keď v ľuďoch víťazí strach. Keď sa boja, tak dajú moc do rúk radikálom. Dúfajme, že všetko dopadne dobre, že nakoniec zistíme, že išlo o mediálnu bublinu, ktorá spľasne. Keď sa však objaví skutočný problém, o Čechov a Slovákov mám veľký strach. Nemáme ďaleko k radikálnym riešeniam a zrazu sa z nás stávajú neznášanliví a xenofóbni ľudia.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite