Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

On naozaj vyskočil!

.juraj Karpiš .časopis .týždeň v ekonomike

Povedal (údajne) môj brat po tom, ako som opustil na kurze paraglajdingu lietadlo. Podobne prekvapilo britské referendum. Dalo sa to čakať, no napriek tomu som to nečakal. Vraj na integračnom bicykli sa nedá ani len spomaliť. Treba čoraz rýchlejšie šliapať vpred. A Briti z neho zoskočili.

Neviem, čo sa stane. Nikto nevie. Nikto nemôže vedieť. Ide o veľkú zmenu s množstvom nepredvídateľných scenárov. Napriek tomu mnohí strašia, iní dokonca búchajú o stôl vymyslenými percentami HDP. Novodobá astrológia posvätená PhD titulmi z prestížnych škôl, ktorá pomáha v tej či onej kampani. Hrozí recesia? To je pravda, ale americká centrálna banka sa celosvetového ekonomického spomalenia zľakla už dávno pred výsledkami referenda.

Môže to dopadnúť zle. V kampani za vystúpenie rezonovali nacionalistické, xenofóbne, izolacionistické argumenty. A ten, kto moc ležiacu na zemi zdvihne a bude pokračovať v hre na protekcionistické struny, môže okrem poľského inštalatéra pribuchnúť dvere aj slobode a rastu prosperity v Európe. No môže to dopadnúť dobre. Európa ide zlým smerom. Ekonomicky stagnuje a nestíha sa prispôsobiť meniacemu sa svetu. Pred reformami sa chráni zneužívaním centrálnej banky, je obrastená štátnym dlhom, kolabujú jej banky, trápi ju vysoká nezamestnanosť. Brexitový šok je šancou zmeniť nastúpenú cestu starého kontinentu stať sa skanzenom pre čínskych turistov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite