Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Slovenská paranoja

.peter Schutz .časopis .téma

Psychózu ohrozenia južným susedom rozdúchava na Slovensku síce Ján Slota, no obraz

Psychózu ohrozenia južným susedom rozdúchava na Slovensku síce Ján Slota, no obraz  Maďarska ako akéhosi „prirodzeného nepriateľa“, má v hlavách i širšia politická trieda.  Ide o úplne iracionálny pohľad. 

Iste, otázka menšín za hranicami a tiež straty dvoch tretín „historického“ Uhorska je v Maďarsku stále citlivá. Starosť o menšiny je dokonca priamo v ústave. Reálna politika však veľmi dobre cíti vonkajšie limity, ktorými sú medzinárodné zmluvy a členstvo v EÚ a NATO. Aj vnútorné, ktoré pravicovej elite drsne pripomenulo neúspešné referendum o dvojitom občianstve v decembri 2005. Extrémistická scéna je hrozná: ale v centre jej pozornosti sú Rómovia, Židia, „buzeranti“ a najmä Gyurcsány, „nepriateľ národa“ číslo 1. Nie Slováci, či boj o  „historické územia“.
Kým teda na Slovensku sú vzťahy s Maďarmi ustavične na programe dňa,  v Maďarsku nie sú vzťahy so Slovenskom vôbec témou. V politickej agende sa mihnú na deň či dva len vtedy, keď sa „ozve“ Slota.
Alebo po takej výtržnosti, akou bola parlamentná deklarácia o Benešovi. Menšinová politika budapeštianskych vlád sa drží princípu, že podporujú tie snaženia, ktoré vyvíja tá-ktorá legitímna reprezentácia. Tu je zaujímavé porovnanie s Rumunskom, kde sa časť politickej reprezentácie tamojších Maďarov otvorene hlási k autonómii. Napriek tomu mávajú maďarská a rumunská vláda spoločné zasadnutia a vzťahy sú korektné. Omnoho lepšie vzťahy ako s Bratislavou má Budapešť aj s Belehradom, a to i napriek uznaniu Kosova.
I z toho vidieť, že ložisko nákazy leží na severnom brehu Dunaja. To, o čo Maďarom na Slovensku nepochybne ide, je zabrániť prirodzenej asimilácii. Chcú udržať  „maďarský“ charakter území, kde žijú. Slovenskú politiku podozrievajú z toho, že práve asimilácia je jej dlhodobým strategickým cieľom (územné členenie!). Mocensko-politická realita dneška fakticky vylučuje, aby Maďarsko predstavovalo akékoľvek ohrozenie. V Budapešti vedia, že „zrastaniu ponad hranice“ nič tak nepomohlo ako Schengen, ktorý je produktom EÚ – a tú by si nepohnevali za nič na svete (už len pre dotácie, ktoré očakávajú ako spasenie). Nepriateľská politika Bratislavy voči Maďarsku je kombinácia  predsudkov a fatálneho nepochopenia suseda, jeho možností a reality dneška. Samozrejme, svet sa mení rýchlo a je možné, že do dvoch desaťročí sa reálie zmenia na nepoznanie. Napríklad, nemusí existovať ani EÚ...  Ale tu a teraz je maďarská hrozba len slovenská  paranoja, a tak ju treba volať.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite