Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ušami Michala Kaščáka

.michal Kaščák .časopis .osobnosti

Mičuda zohráva v živote jednotlivca dôležitú úlohu. Pre bubeníkov je pohľad na Mičudu bubnujúceho v hľadisku na imaginárnych bicích celoživotným zadosťučinením kompenzujúcim pocity nedocenenia spôsobené ustavičným posedávaním kdesi vzadu za čudnou dutou drevenou hradbou.

Mičuda zohráva v živote jednotlivca dôležitú úlohu. Pre bubeníkov je pohľad na Mičudu bubnujúceho v hľadisku na imaginárnych bicích celoživotným zadosťučinením kompenzujúcim pocity nedocenenia spôsobené ustavičným posedávaním kdesi vzadu za čudnou dutou drevenou hradbou.
(To je veta, čo?) Jeho „obdobie sieťovaného tylka“ je považované za zlatú éru slovenského humánneho dizajnu. My sa budeme venovať jeho mimoriadnemu prínosu v lingvistike. Je vrcholným predstaviteľom tzv. Mičudovho definicionistického absolutizmu. Definicionistický absolutizmus sa vyznačuje skladbou vety, ktorá sa skladá väčšinou z dvoch rovnakých podstatných mien a slovesa je. Prípustné sú aj prídavné mená — vždy v paralelných identických dvojiciach.
V prípade nečistej formy sa ako prvé vo vete nachádza citoslovce alebo iné krátke slovo, alebo slovné spojenie ako jaj, á, ále, veď, to vieš a podobne. Napríklad: Život je život. Guľôčky sú guľôčky. Spišská borovička je spišská borovička. Najlepší stĺpčekár je Michal Kaščák (tzv. Mičudova zlatá výnimka — ďakujem, Mičuda, si naozaj kamarát, aj keď to naozaj nemuselo byť, veď vieš, skromnosť je skromnosť, už to ale nevyškrtnem, dobre?). Na prvý pohľad vyzerá tento rečový prejav ako nudná samozrejmosť. Omyl! Zlatá éra slovenskej populárnej hudby rozhodne nie je zlatou érou slovenskej populárnej hudby a pravej bošáckej slivovice zoženiete toľko, že by ste okrem sliviek museli vždy vypáliť aj všetky tekvice, zelery a paštrnáky bošáckej doliny. A aj toto, čo teraz robím, sa volá stĺpček, aj keď je to skôr taký urastený riadoček a nabudúce to môže pokojne vyzerať ako kruh. Napriek tomu sa „stĺpček“ ujalo natoľko, že ho neohrozí žiadna vylomenina zalamovača, ktorý už určite zalamuje rukami nad tým, že termín je termín. Ale zas prepracovaný článok je prepracovaný článok! A Mičudova zlatá výnimka je Mičudova zlatá výnimka! Alebo nie? Ono, ani Mičuda vlastne nie je celkom Mičuda, štát ho eviduje pod pseudonymom Ľuboš Mikota a jeho manželka Silvia ho pozná len ako Ľubka. Hovorí mu to s takou láskou, že slovo Ľubko v jej podaní je úplne samostatnou kategóriu ľudských rečových prejavov. Veď láska je láska, čo Silvia? A dobrý priateľ je dobrý priateľ. Ako napríklad Mičuda.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite