Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

V Dolíčku

.peter Bálik .časopis .komentáre

Dolíček je slovo, ktoré pripomína čarovné miesto z českej rozprávky, kde vládne absolútna harmónia. Takýto priestor však skutočne existuje – je ním futbalový klub Bohemians 1905, hrajúci v pražskej štvrti Vršovice. Pre futbalového fanúšika, odchovaného nehostinnými slovenskými štadiónmi, pôsobí ako miesto z inej galaxie.

Dolíček je slovo, ktoré pripomína čarovné miesto z českej rozprávky, kde vládne absolútna harmónia. Takýto priestor však skutočne existuje – je ním futbalový klub Bohemians 1905, hrajúci v pražskej štvrti Vršovice. Pre futbalového fanúšika, odchovaného nehostinnými slovenskými štadiónmi, pôsobí ako miesto z inej galaxie.

Keď napríklad prichádzame do Dolíčka, hlásateľ akoby nič oznamuje, že Bohemians má nového fanúšika, ktorý sa narodil pred dvoma dňami dlhoročnému priaznivcovi klubu. Na programe je derby druhej ligy. Zeleno-bieli hrajú mestské derby s béčkom Sparty. Lístky máme kúpené už deň predtým,  pretože je o ne veľký záujem. Ale ten je vraj vždy, aj keby Bohemians hrali „mač“ s posledným mužstvom tabuľky. Bohemka má druhé najvyššie návštevy, v počte fanúšikov ju predbehla len Sparta – a to hrá Panenkov klub iba druhú ligu! Bohemians však patrí fanúšikom aj doslovne. Pred niekoľkými rokmi klub skrachoval, a len milióny, ktoré vyzbierali jeho fanúšikovia, ho vrátili späť.

Dolíček je „slovenského fanúšika futbalový raj“. Na pivo čakáte zopár minút, rovnako ako na „buřty“, ktoré oproti hnusným párkom z bufetov bratislavského Slovana chutia ako večera v hoteli Ritz. A keby ste videli fanshop. To je úplná nádhera!
Bohemka spája ľudí, a ani na to nepotrebuje nejaký hlúpy slogan. Je príkladom toho, ako by mohol futbal fungovať. Do Dolíčka chodia normálni ľudia —dedkovia, pankeri, „štamgasti“ z okolitých krčiem, rodičia s deťmi, umelci a dokonca aj čierni rastamani. Početné „tvrdé“ jadro fanúšikov má výborné popevky a povzbudzuje mančaft aj vtedy, keď niektorý z domácich futbalistov urobí do neba volajúci kiks. Viete si to predstaviť u nás?
„Rudá“ (komunistická) Sparta je odveký „nepriateľ“, ale nadávky padajú výnimočne. Keď má čierny sparťan Bonno Wilfried extempore na ihrisku, fanúšikovia kričia: „Ty rudá kúže!“ To by sa u nás nestalo, tu by lietali banány a rasistické narážky.
Domáci futbalisti nie sú žiadni veľkí technici, ale celý zápas poctivo „odjazdia“. Jeden z domácich vyčnieva – 18-ročný záložník Jan Morávek. Toho si zapamätajte, je to budúci Rosický! Miláčikom tribún je útočník „Slezi“, Dalibor Slezák, 38-ročná ikona klubu. Ale aj neoholený obranca Petr Kunášek, ktorého fanúšikovia prezývajú „lesný muž“.
Zápas sa končí bezgólovo, aj keď domáci majú na záver tri čisté šance. Tribúny napriek tomu tlieskajú spôsobom, aký poznáme len z britských prenosov.
Aj Bohemka má veľké problémy. V Dolíčku chcú jej majitelia postaviť biznis budovy a klub presťahovať. Fanúšikovia sa, samozrejme, búria. Všetci veria zápasovému chorálu: „Bohemka je a bude!“

Autor je gitarista Živých kvetov a redaktor SME.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite