Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Radikálne odhodlanie

.christoph Schönborn .časopis .osobnosti

Keď raz Ježiš poslal poslov, aby mu v istej samárijskej dedine pripravili nocľah, tamojší ľudia ho odmietli. Jeho učeníci sa ho opýtali: „Pane, máme povedať, aby zostúpil oheň z neba a zničil ich?“ No on sa obrátil a pokarhal ich.

Radikalizmus je témou našich dní. Terorizmu sa dopúšťajú radikáli. Vyhadzujú sa do vzduchu, aby pokiaľ možno čo najviac ľudí strhli so sebou. Naslepo okolo seba strieľajú a zastrelia kohokoľvek, koho dokážu zasiahnuť. Tiahnu do vojny, aby zriadili moslimský „Boží štát“ a nezastavia sa pred nijakou brutalitou, aby svoj cieľ dosiahli. Radikalizovanie zažívame aj v politike. Slová sa stávajú tvrdšími, požiadavky ostrejšími, prostriedky neľudskejšími. Kam to vedie? Ako sa to skončí?

S dvoma cestami radikalizovania sa stretávame aj v evanjeliu. Vedú každá opačným smerom. Nikto nemôže ísť po oboch zároveň. Všetci sa musíme rozhodnúť, po ktorej ceste sa vydáme. Pretože v časoch radikalizovania je takmer nemožné zostať neutrálnym. Toto robí našu dobu takou nesmierne ťažkou, no takisto tak veľmi vzrušujúcou.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite