Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Referendami proti demokracii

.dalibor Roháč .časopis .týždeň v ekonomike

Jedna moja britsko-austrálska kamarátka (ktorá, mimochodom, hlasovala za brexit) nedávno poznamenala, že je rada, že takmer celú kampaň strávila v Austrálii.

Povedala mi aj to, že v čase konania austrálskeho referenda o svadbách osôb rovnakého pohlavia, ktoré tiež nesie prísľub veľmi škaredej kampane, sa bude, naopak, našťastie nachádzať v Británii.

Čokoľvek si myslíme o výsledku, je ťažké sa vyhnúť dojmu, že v britskej politike zanechalo referendum horkú pachuť – nehovoriac o chaose, ktorý spustilo v politických stranách, ekonomickej neistote či hrozbe rozpadu Spojeného kráľovstva. Vieme si však spomenúť na akékoľvek celonárodné referendum k závažnejšej alebo polarizujúcej otázke, ktoré by bolo sviatkom demokracie, a nie festivalom demagógie, lží, a nenávisti? Určite ním nebolo ani naše minuloročné referendum o rodine a ani to o škótskej nezávislosti.

Známym problémom sú kognitívne nároky, ktoré referendá na voličov kladú.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite