Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nejde o paranoju

.ján Čarnogurský .časopis .téma

Problém slovensko-maďarských vzťahov spočíva v tom, že v nich ide o územie. Už legendárneho bieleho koňa si Maďari vysvetľujú ako kúpnu cenu za získané územie, dokonca od vtedajších hlúpych Slovanov.

Problém slovensko-maďarských vzťahov spočíva v tom, že v nich ide o územie. Už legendárneho bieleho koňa si Maďari vysvetľujú ako kúpnu cenu za získané územie, dokonca od vtedajších hlúpych Slovanov. A Slováci si ho vysvetľujú ako dar Maďarov za milostivé prijatie ako poddaných Veľkomoravskej ríše. Spor o územie utíchal, keď nás spoločne tlačil niekto tretí zvonka. Obnovil sa v 19. storočí a odvtedy sa všetky národné mýty u Slovákov a Maďarov vykladajú opačne. Revolúciu 1848/49 vnímajú Maďari ako svoju hrdinskú porážku, mýtotvorní Slováci (štúrovci) bojovali na opačnej strane. Rakúsko-uhorské vyrovnanie vnímajú Maďari ako svoje víťazstvo, Slováci ako svoju porážku.
Trianon vnímajú Maďari ako katastrofu, Slováci ako víťazstvo. Viedenskú arbitráž Maďari ako víťazstvo, Slováci ako porážku. Koniec vojny a obnovenie hraníc Slováci ako víťazstvo, Maďari ako porážku. V auguste 1968 jediné vítanie okupačných vojsk sa udialo v Dunajskej Strede, keď tam vtiahla maďarská jednotka. V Komárne maďarská samospráva doteraz nepovolila súsošie sv. Cyrila a Metoda, o ktorom sa Béla Bugár vyjadril, že je to pokus o vykolíkovanie slovenského územia. V komunálnych voľbách sa na južnom Slovensku pospájali slovenské strany do najpodivuhodnejších koalícií proti SMK. Viktor Orbán sa nedávno vyjadril, že jeho strana bude pracovať na obnovení maďarsko-poľskej aliancie.
Spor, ktorý trvá tisíc rokov, sa nemôže len tak skončiť, keď si to povie zopár intelektuálov. Kto si to myslí, vytvára podmienky na vypuknutie ešte ostrejšieho sporu pri najbližšej vhodnej príležitosti v nepripravenej spoločnosti. Spor je teraz iba „zamrznutý“ v podmienkach členstva v EÚ a NATO.
Čo robiť? Neustúpiť žiadne územie, pretože to iba povzbudí druhú stranu a vyostrí spor. Viesť spor rytiersky, čiže kultúrne a mať úctu voči protivníkovi. Samotný takýto prístup zmierňuje spor. Nežiadať reciprocitu, tá sa nikdy nedosiahne, robiť svoje kroky jednostranne. Slováci vyhrávajú väčšou výdržou, nie náhlym vzbĺknutím, preto z našej strany nevyostrovať spor. Nerobiť politiku, ktorá vedie Slovensko do medzinárodnej izolácie, a naopak, Maďarsku pomáha k medzinárodnej podpore.

Autor je bývalý predseda vlády Slovenskej republiky
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite