Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Knihy do dovolenkového kufra

.elena Akácsová .časopis .lifestyle

Oslovili sme obvyklých podozrivých z čítania kníh v okruhu autorov a priateľov .týždňa, aby sa s čitateľmi podelili o tipy na knihy, ktoré vylepšia aj ten najupršanejší deň a najkatastrofickejšiu dovolenku. Je to poriadna zmeska, vyberie si naozaj každý.

O Billovi Gatesovi bolo známe, že si každý rok bral čitateľskú dovolenku. Odišiel na týždeň či dva do ústrania a tam sa venoval len čítaniu. Podľa autora knihy Odkud se berou dobré nápady (Dokořán, 2012) Stevena Johnsona stlačením ročného prísunu informácií do niekoľko málo dní poskytol Gates nesúrodým myšlienkam príležitosť, aby sa mohli tvorivo spájať.

V bežnom pracovnom strese, keď úchytkom čítame pár strán po večeroch a nestihneme knihu prečítať skôr ako za dva týždne, pokiaľ prejdeme k ďalšej, môžeme zabudnúť, čo nás na tej predošlej zaujalo. Tak je oveľa ťažšie vytvárať šťastné kolízie myšlienok. Tipy našich respondentov sú také rôznorodé, že ak si z nich vyberieme akúkoľvek kombináciu, naše myšlienky sa budú na dovolenke radostne zrážať a páriť len taký fukot.

Martin Ciel, filmový teoretik

Vzdialená hviezda (Inaque, 2016) je román, ktorý Roberto Bolaňo napísal ešte pred Divokými detektívmi a 2666, tento rok vyšiel prvýkrát v slovenskom preklade. Pre tých, ktorí majú radi detektívky, ale nestačia im iba také obyčajné.

Žena, propánakrále (Malvern, 2016) Gyorgya Spiróa – strašná, mrazivá a bohapustá sranda, politfiction, akoby nad autorom pri písaní bdeli duchovia Ladislava Fuksa a Petra Pišťanka.

Petr Minařík, Větrné mlýny

Judith Hermannová: Počátek veškeré lásky (Větrné mlýny, 2016). Úspěšná německá prozaička a její první román. Poezie se plně vtělila do vyprávění, přesto někdy až nesnesitelně napínavého. Nenápadně velká literatura.

Sestra Hermana, rehoľná sestra

Aj maľovanka musí mať pre mňa význam, aby to nebol len čas strávený nad niečím, čo o pár minút vyhodím. A tak mi neter z Anglicka poslala Maľované žalmy. Veľmi ma teší, že už aj na Slovensku vychádza maľovanka pre dospelých s biblickými citátmi – Radostné srdcia (Kumran, 2016). A tak mi na leto bude stačiť šesť farbičiek a 45 maľovaniek.

Michal Novota, .týždeň

David McCullough: Bratri Wrightové (Cpress 2015). Lebo McCullough vie dobre rozprávať príbehy – čo biografia, to bestseller. Lebo bratia Wrigthovci neboli žiadni géniovia, naopak, mali všetky predpoklady so svojím lietajúcim strojom utŕžiť blamáž. Odporúčam najmä tým, ktorí na dovolenku letia lietadlom alebo aspoň na pláži jazera pozorujú kondenzačné stopy lietadiel nad sebou.

Ivan Kamenec, historik

Ján Štrasser: František Mikloško. Rozhovory o dobe a ľuďoch (Slovart, 2016). Pre vynaliezavosť autora, no aj pre ľudský rozmer, múdrosť a názory (aj keď nie vždy s nimi musíme súhlasiť) respondenta.

Peter Šoltés, László Vörös a kolektív: Korupcia (Veda, 2016). Eseje a štúdie historikov o jednom nezničiteľnom a čoraz aktuálnejšom fenoméne v našich dejinách.

Aspoň dve-tri útle knižky aforizmov Tomáša Janovica. Možno ich čítať opakovane a dovolenka s nimi bude vždy príjemnejšia.

Monika Kompaníková, spisovateľka

Vrelo odporúčam knihu Ryszarda Kapuścińskieho Impérium (Absynt 2016), reportáže z autorových ciest po celom bývalom Sovietskom zväze. Knihu môžete čítať pokojne ako román plný bizarných postavičiek a neuveriteľných obrazov. Po prečítaní som mala pocit, že som aspoň trochu porozumela ruskej duši.

Deťom beriem nové vydanie talianskej klasiky – Rozprávky po telefóne Gianni Rodariho, autora známejších Cibuľkových dobrodružstiev. Rozprávky sú krátke, srandovné, rozmanité a je ich v jednej knihe toľko, že vystačia na celú dovolenku.

Eva Čobejová, .týždeň

má už pripravenú knihu Baronka Blixenová (Metafora 2016) o dánskej pestovateľke kávy v Keni, ktorej život slúžil ako podklad pre film Spomienky na Afriku. Rovnomenná kniha sa dosť podstatne líšila od sentimentálno-romantického filmu so Streepovou a Redfordom, v prvom pláne nebol ľúbostný vzťah, ale skôr trampoty s podnikaním v Afrike. Uvidíme, ako Blixenovej život spracovala francúzska novinárka Dominique de Saint Pern.

Ladislav Kováč, biológ

Oliver Sacks: Vďačnosť (Inaque, 2016). Knižočka esejí, esencia životnej múdrosti zosnulého neurológa, básnika medicíny a umelca života. Tento elixír by mali konzumovať denne „po kvapkách“ popri dovolenkovom popíjaní červeného vínka všetci moji vrstovníci. Odporúčam aj mladým čitateľom: Sacks dokazuje, že na správnu „múdrosť staroby“ si nažívame už odmladi.

Tomáš Němeček, novinár

Vladimír Ševela: Český krtek v CIA (Prostor, Praha 2015). Poctivá non-fiction o živote chorobne ambiciózneho českého hajzla. Písať by som to nechcel, pretože by ma ako autora nelákalo vciťovať sa do agenta rozviedky ŠtB Karla Köchera a tráviť s ním voľný čas; ale v letnom slnku na deke pri vode sa to číta pekne.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite