Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prichádza Sir Paul!

.daniel Hevier ml. .časopis .kultúra

Nestarnúci gejzír nápadov, charizmatický džentlmen a jedna z najžiarivejších hviezd popmusic. Fanúšikovia mu dvoria po celom svete, ale je to práve sympatický Brit, ktorý im na každom koncerte dáva lichôtky a užíva si na pódiu každú chvíľku.

No nebolo to vždy tak. Do Prahy zavítal po dvanástich rokoch, a to krátko pred svojimi narodeninami v čase, keď mu vychádza veľké profilové 4 CD Pure McCartney. Paul sa neprišiel do Prahy rozlúčiť, ale rámcovo predstaviť svoju rozmanitú kariéru.

Sólová dráha sedemdesiatštyriročného Paula McCartneyho je výnimočná. To, ako sa mu podarilo vymaniť z pozície najslávnejšej hudobnej kapely v histórii, nezostať v ich tieni, ale zároveň sa kvôli fanúšikom týmto plášťom občas prikryť, je naozaj pôsobivé. Jeho pražský koncert potvrdil, že právom patrí k najobdivovanejším interpretom starej dekády, a rozhodne ešte nie je na odpis ani v tej novej.

o mieste konania

Prežiť beatlemániu, pištiace davy, fanatických obdivovateľov i prenasledovateľov, s ktorými nemal jeho spoluhráč a priateľ John Lennon také šťastie, a naštartovať sólovú kariéru úplne iným smerom, to je obdivuhodné. Nebolo to však také jednoduché. Na začiatku stála depresia, problémy s alkoholom a vlastná neistota. Čo teraz robiť? Kam pokračovať, keď napriek striktnej kontrole sa aj The Beatles dostali do slepej uličky? Paul si zobral dlhý čas na rozmyslenie a po tristných skúsenostiach s koncertmi váhal. Láska k hudbe však prevážila. A Paul začal naozaj jednoducho, s turné po anglických univerzitách. Bol to dobrý ťah, keďže vysokoškolskí študenti boli už rozvážnejší ako jačiace tínedžerky. To bolo pred štyridsiatimi štyrmi rokmi a zhodou okolností vtedy vstupné činilo rovných štyridsaťštyri pencí. Dnes sa to zdá nepredstaviteľne smiešna suma, keďže lístok na to najzadnejšie miesto v pražskej O2 aréne stál v prepočte šesťdesiatdva eur, a to patrila Praha ešte k tým lacnejším destináciám, ktoré Paul navštívil v rámci svojho One On One Tour. Historicky prvý McCartneyho pražský koncert sa datuje na šiesty jún 2004, keď zahral v priemyselnom areáli. Koncert bol stratový a aj ambiciózny projekt Kolbenka sa skončil neslávne, amfiteáter vyhorel a spustol.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite