Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Odmena pre dobrý tím

.marcel Merčiak .časopis .šport

Slovensko sa pri debute na európskom šampionáte nestratilo. V najvyrovnanejšej skupine, v ktorej sa víťazstvo podarilo dosiahnuť až trom tímom, vybojovalo postup do najlepšej šestnástky kontinentu. Nie je to málo.

Rozšírenie EURO na dvadsaťštyri mužstiev je vydareným projektom po všetkých stránkach okrem tej najdôležitejšej – športovej. Je pekné, že turnajom žije väčšina Európy v podobe priamo zainteresovaných krajín, ktorých je viac, než tomu bolo v minulosti. Paleta účastníkov sa rozšírila najmä o malé krajiny, medzi ktoré musíme zaradiť aj Slovensko. Nerozšíril sa však kolorit kvality, divadla pre divákov. Množstvo z tridsiatich šiestich zápasov skupín sa hralo ako cez kopirák nudy, všednosti, bez nápaditosti. Priemer pod dva góly na zápas je ďaleko najslabší v histórii veľkých podujatí.

nešťastný model EURO

Je preto len dobré, že Slovensko sa vníma ako jeden z pozitívnejších prvkov, že hralo v lepších a dramatickejších zápasoch prvej časti šampionátu. Mnoho krajín vyhorelo: Švédsko by bolo bez Ibrahimoviča vzorkou ordinárnosti. Rusko hrá šokujúco zle – najmä pri pomyslení, že o dva roky hostí majstrovstvá sveta. Rakúsko neukázalo nič z toho, čo ho priviedlo v kvalifikácii k deviatim víťazstvám z desiatich zápasov. Rumunsko nedalo gól z hry. Ukrajina neskórovala vôbec. Česi získali jediný bod v stratenom zápase s Chorvátmi. Mnohí ďalší nepresvedčili, ako napríklad Portugalsko, stále odkázané na fenomenálneho Cristiana Ronalda, prvého hráča, ktorý dal góly na štyroch ME.

Pozitívom rozšírenia sú úspešné výsledky ďalších „malých“. Walesu, ktorý s dvoma svetovými hráčmi (Bale, Ramsey) vyhral skupinu a strelil šesť gólov. Severného Írska, ktoré so zmesou hráčov z troch anglických líg prehralo len raz, bránilo ako zmyslov zbavené a dostalo len dva góly.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite