Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Do pozornosti

.vladimír Potančok .časopis .hudba

(29. 9. — 5. 10. 2008)

VÝSTAVA ČESKÉ UMENIE 1900 — 1939
UTOROK — NEDEĽA 30. SEPTEMBER — 5. OKTÓBER
V Galérii mesta Bratislava inštalovali výstavu českého umenia prvej polovice 20. storočia. Súbor exponátov z Alšovej juhočeskej galérie v Hlbokej nad Vltavou sa začína secesiou a končí sa nástupom socialistického realizmu. Visia tam Slavíček, Kobliha, Zrzavý, Kubišta, Filla, Čapek, Štyrský, Toyen, Wachsman, Lhoták a mnohí ďalší českí majstri.

HUDBA AVISHAI COHEN TRIO
UTOROK 30. SEPTEMBER
V koncertnej sieni Slovenského rozhlasu v Bratislave sa v rámci európskeho turné zastaví fenomenálny izraelský džezový kontrabasista Avishai Cohen. Na vystúpení predstaví nielen materiál z nového albumu Gently Disturbed, ale aj nového klaviristu Shaia Maestra. Na bicích hrá zakladajúci člen tria – americký bubeník Mark Giuliana.

DIVADLO FAJČENIE JE DRINA
UTOROK — PIATOK 30. SEPTEMBER — 3. OKTÓBER
V Slovenskom komornom divadle Martin si môžete pozrieť čerstvo naštudovanú hru španielskeho autora Juana Carlosa Rubia s názvom Fajčenie je drina v preklade Romana Brata a réžii Petra Gábora. Hra o pokrytectve tých ľudí, ktorí majú na každý neduh zaručený a vyskúšaný návod, mala v martinskom divadle premiéru minulý týždeň.

VÝSTAVA CHUTE A VÔNE SLOVENSKA
STREDA — NEDEĽA 1. — 5. OKTÓBER
Vo Výstavnom pavilóne SNM v Bratislave na Žižkovej ulici slávnostne otvoria expozíciu Chute a vône Slovenska — tradície kulinárnej kultúry na Slovensku. Výstava, ktorá predstavuje význam kulinárie v každodennom i sviatočnom živote rôznych etník žijúcich na Slovensku, je reinštaláciou úspešnej výstavy z Etnografického múzea v Martine.

TANEC BLÍZKOSŤ VZDIALENÝCH
STREDA 1. OKTÓBER
Banskobystrické Štúdio tanca pripravilo na začiatok októbra prvú premiéru v tejto sezóne. Predstavenie Blízkosť vzdialených je tanečnou inscenáciou s výraznými divadelnými prvkami, ktorú v choreografii Zuzany Hájkovej, scénografii Martina Dubravaya a s hudbou Juraja Haška uvedie súbor v Komornom divadle EEC.

HUDBA HANA HEGEROVÁ
STREDA 1. OKTÓBER
Prvá a jediná pravá dáma českého a slovenského šansónu, pani Hana Hegerová, sa po dlhšom čase opäť zastaví na Slovensku. Tentoraz si jej majstrovský recitál budú môcť vychutnať obyvatelia Pezinka, v ich Kultúrnom dome vystúpi v prvý októbrový deň. Nič vám nebráni pricestovať za ňou aj z väčšej vzdialenosti, stojí to za to!

HUDBA MONKEY BUSINESS
ŠTVRTOK 2. OKTÓBER
V bratislavskej reštaurácii a občasnom hudobnom klube Sparx majú vo štvrtok rezervované stoly, stoličky a parket milovníci inteligentnej zábavy. Obľúbená pražská skupina Monkey Business tu krátko pred polnocou svojim fanúšikom i náhodným poslucháčom ukáže, prečo je také dôležité uzavrieť obchod s opicou radšej niekoľko dní vopred.

HUDBA NAČEVA
ŠTVRTOK 2. OKTÓBER
Speváčka a herečka Monika Načeva nie je žiadna ledva blikajúca či ošúchaná hviezdička. Českú hudobnú scénu už pekných pár rokov osviežuje svojím hlasom i neštandardnou muzikou. Jej spoluúčinkujúcim vo štvrtok v bratislavskom Subclube bude DJ Five, pred ňou a po nej zahrajú aj domáci dídžeji Bisley, Ricki Fitz a Vili:am.

HUDBA ŽIVÉ KVETY
ŠTVRTOK — PIATOK 2. — 3. OKTÓBER
Skupina Živé kvety plní sľub, ktorý dala svojim fanúšikom a hneď skraja nového mesiaca im ukáže, ako vyzerá čerstvo vylisovaný náklad nového CD s prostým názvom 12+1. Materiál z tohto cédečka kapela poctivo hrala celý rok na koncertoch, ale je takmer isté, že pri jeho „krste“ sa v bratislavskom klube Randal udeje niečo mimoriadne.

KINO ZAMILOVANÉ ZVIERATÁ
Francúzsky dokumentárny film, ktorý zachytáva zvieratá v rôznych štádiách hľadania si partnera – od flirtovania až po neľútostný súboj s konkurenciou. Film dal dokopy Laurent Charbonnier, režisér úspešných Sťahovavých vtákov.
Les Animaux amoureux (Franc., 2007)
Réžia: Laurent Charbonnier.

KINO POSLEDNÁ MARINGOTKA
Dokumentárny film o osudoch posledných autentických komediantov v strednej Európe – potulných hercov bábkového divadla, nakrútili režisér Peter Beňovský a kameraman Richard Krivda na námety scenáristky Petry Hledíkovej-Polívkovej.
Posledná maringotka (SR, 2008)
Réžia: Peter Beňovský.

KINO STAR WARS: THE CLONE WARS
Filmárske postupy sa menia a s nimi aj Hviezdne vojny. Hoci scenárista i producent je aj tentoraz George Lucas, namiesto plejády hollywoodskych hviezd si vystačil s počítačovou animáciou. Ktovie, koľko tá čierna diera zhltla…
Star Wars: The Clone Wars (USA, 2008)
Réžia: Dave Filoni.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite