Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Európsky parlament a jeho televízia

.elena Akácsová .časopis .komentáre

Tak je to tu. Európsky parlament má vlastný informačný kanál, ktorým môže o svojej práci informovať európsku verejnosť.

Tak je to tu. Európsky parlament má vlastný informačný kanál, ktorým môže o svojej práci informovať európsku verejnosť.


Komu by nestačili nudné, odťažité a politicky korektné vstupy z rokovaní Európskeho parlamentu, ktorým slovenskí televízni spravodajcovia len občas dokážu dať zrozumiteľný kontext, ten sa od 17. septembra môže do sýtosti vynadívať na európskych poslancov na internetovej stránke www.europarltv.europa.eu.
Na tejto adrese EP spustil svoj vlastný televízny kanál Europarltv so skromným ročným rozpočtom deväť miliónov eur, z ktorého najväčšia časť má ísť na výrobu programov a preklady do dvadsiatich jazykov vrátane slovenčiny. Očakáva od neho, že sa ľudia touto "lacnejšou", ale efektívnejšou cestou dozvedia viac o jeho práci.

Nie je jasné, kto sú redaktori, ale z tých pár existujúcich príspevkov to vyzerá najmä na Francúzov, i keď časť textov je dodatočne nahovorená po anglicky. Väčšina príspevkov v častiach Váš parlament a Váš hlas má slovenský nadpis a anotáciu a zopár ich je aj v slovenčine otitulkovaných. Zábavná je napríklad investigatívna sondáž medzi občanmi EÚ na tému Čo môže EÚ urobiť preto, aby bojovala s klimatickými zmenami, čo by sa malo urobiť, aké sú očakávanie občanov EÚ smerom k inštitúciám. Opýtaní občania hovorili zväčša svojou rodnou rečou, bez prekladu a bez titulkov. Milé, zvlášť, ak si v redakčnej charte prečítame, že kanál je vytvorený tak, aby posilňoval vzájomnú komunikáciu medzi Parlamentom a občanmi EÚ. (Treba dodať, že kým som tento text dodala do redakcie, tak už aj slovenské titulky boli doplnené. No nedá sa povedať, že by sa z príspevkov dalo pochopiť aj po pretlmočení, čo občania od parlamentu v tomto smere očakávajú.)
No ale nebuďme hneď pri spustení puntičkári, berme to ako začiatočnícke chyby, rovnako ako miestami pomiešané jazykové verzie, časté preklepy a nefungujúce živé video z rokovania parlamentu, kde počuť iba vzdialený ruch, z ktorého nie je jasné, či je v parlamente obedová prestávka, porucha zariadenia alebo parlament vôbec nerokuje. Časom sa takéto operatívne detaily, hádam, doladia.
Viac ma zarazilo, že podľa redakčnej charty by mal kanál odrážať pluralitu názorov, ktorá existuje v Európskom parlamente, pričom dôsledne zohľadňuje relatívnu silu politických skupín v súlade s neutrálnou a nestrannou redakčnou politikou. Klikla som si hneď hlavnú správu prvého dňa v prvom spravodajskom programe Europarl Today o tom, že odvolanie už druhého parlamentného zasadnutia v Štrasburgu a presunutie do Bruselu pre augustový pád časti stropu v zasadacej miestnosti podnecuje kampaň za jedno oficiálne sídlo.
K celej záležitosti sa najprv vyjadruje zhodou okolností francúzsky europoslanec Gérard Onesta. Pripúšťa, že síce sa objavujú hlasy, ktoré považujú tri sídla Európskeho parlamentu - teda Brusel, Štrasburg a ešte aj Luxemburg, kde sídli sekretariát - za plytvanie časom, peniazmi aj životným prostredím, ale že iní si myslia, že Európa usadená v Bruseli nefunguje a bude musieť odtiaľ vyjsť. Pokračovanie bruselsko-štrasburskej vojny môže podľa neho trvať desaťročia. Komentátor (po francúzsky), dopĺňa, že cena je 200 miliónov eur ročne a že poslanci, ktorí uprednostňujú štrasburské sídlo, si myslia, že by sa o tom nemalo rokovať v Európskom parlamente, pretože ten nemá na rozhodovanie o svojom sídle právomoci. Ďalší pluralitný názor vyjadrí francúzsky europoslanec Joseph Daul, určite len zhodou okolností rodák priamo zo Štrasburgu. Rozhodnutie si vraj vyžaduje jednomyseľnosť, čo teraz v parlamente nie je, takže možno uvidíme po voľbách v roku 2009, či budú chcieť hlavy štátov rokovať o sídle parlamentu. Na otázku televízie, či je Brusel pripravený na plenárne rokovanie parlamentu, alibisticky odpovedal, že nie on sám, ale iný nemenovaný predseda inej skupiny povedal, že Brusel na to vhodné miestnosti nemá, naopak, Štrasburg bol práve na to postavený.
Tak takto nejako bude pravdepodobne vyzerať neutrálna a nestranná redakčná politika a to hovoríme v podstate o pár stovkách miliónov eur. Uvidíme, ako sa vo vysielaní dôsledne zohľadní chartou spomínaná "relatívna sila politických skupín", keď Francúzov na čele Európskej únie vystrieda Česko, ktoré to podľa vládnej reklamnej kampane plánuje Európe osladiť.
Keď sa to tak vezme, vlastne ten portál skutočne veľmi názorne približuje euroobčanovi spôsob práce parlamentu a myslenie jeho členov. Škoda, že okrem zopár masochistov to asi nikto nedokáže sústavnejšie pozerať.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite