Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

A potkan ostal v Londýne

.peter Scherhaufer .časopis .divadlo

Divák má rád dojímavé príbehy o outsideroch. DAB Nitra mu preto pripravilo inscenáciu, ktorej možno nebude stačiť hľadisko. Do konca sezóny je vypredaná.

Pohľad na svet očami autistického dieťaťa môže byť pre bežného človeka ťažko uchopiteľný, ale zároveň aj inšpiratívny a obohacujúci. Netradičný príbeh bol určite aj jedným z dôvodov úspechu románu Čudná príhoda so psom uprostred noci britského autora Marka Haddona, ktorý zaň v roku 2003 získal viacero literárnych cien. O desať rokov neskôr vznikla aj jeho divadelná verzia, ktorá sa stala londýnskym hitom a odniesla si rekordný počet siedmich divadelných cien Laurence Olivier Award vrátane ceny za najlepšiu novú hru. V slovenskej premiére – pod názvom Podivný prípad so psom – ju aktuálne uviedlo Divadlo Andreja Bagara v Nitre. Jeho návštevníci ňou dostali vydarenú ľudskú inscenáciu s podmanivým hereckým výkonom Tomáša Tureka v hlavnej úlohe.

za všetko môže mŕtvy pes

Pätnásťročný Christopher má Aspergerov syndróm. Mama mu zomrela, a preto žije s otcom, ktorý dôsledne dbá o to, aby sa Christopher v živote nerozptyľoval vecami, ktoré by ho mohli rozrušiť. Aj preto mu zakáže rozprávať sa so susedmi či pátrať po tom, kto zabil psa pani Shearsovej. Christopher po vrahovi síce pátrať prestane, ale kontaktu s ľuďmi sa vyhnúť nedokáže. Je preto len otázka času, keď sa dozvie aj netušenú pravdu o svojich rodičoch, pred ktorou sa ho otec snažil všemožne, avšak trochu naivne chrániť.

Desiatky postáv, s ktorými sa Christopher počas svojho pátrania po pravde stretne, hrá v nitrianskom divadle len päť hercov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite