Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Do herne v papučiach

.denisa Gdovinová .časopis .reportáž

Viedeň, Brno a Praha už vytlačili hazard za mesto. Naopak, na zvolenských sídliskách môžu nadšení hráči z panelákov prejsť do herní aj v papučiach. Na herné automaty pod oknami sa sťažuje čoraz viac obyvateľov. No regulácia hazardu len ťažko prechádza cez mestských či národných poslancov.

Jana Csákiová sa hneď po privítaní ponáhľa ukázať nám „takú jednu zvolenskú raritku“. Stojíme pri piatich do radu vysadených tujach a dvíhame obočie. Sú hnedé, zvädnuté, siahajú asi do pol pása a majú slúžiť ako protihluková bariéra. Na zvolenskom sídlisku Zvolen-Západ je totiž diskotékový klub iba pár metrov od zástavby panelákov. Dnes vyzerá podnik s originálnym názvom Hospital opustene, no jeho búrlivé časy pripomína plagát s nápisom „Rešpektujte nočný kľud!“ Ešte pred rokom privážal autobus každý víkend mladých ľudí rovno pod okná panelákov. No vo Zvolene sa našli tri vytrvalé ženy, ktoré sa odmietli zmieriť so svojvôľou majiteľov diskoték a herní.

liter vodky do auta

„Môj syn sa práve pred panelákom hrá s injekčnou striekačkou,“ telefonovala Jana Csákiová primátorke Zvolena. Veľmi sa však pritom nerozčuľovala, podobné pozostatky nočných radovánok (napríklad aj „zvláštne zvyšky papierových skladačiek“) nachádzala pred panelákom pravidelne. Nevzrušovala sa už ani primátorka Lenka Balkovičová, pretože tento problém s pani Csákiovou riešila už od nástupu do funkcie v roku 2014. A celý panelák sa sťažoval na diskoklub už aj za bývalého vedenia mesta.

Nový diskoklub vyrástol na zvolenskom sídlisku rovno pod oknami bytov v roku 2013 a odvtedy si jeho obyvatelia každý víkend zúfali. Pre hlučnú hudbu nemohli spať. „A rovno pod oknami sa tu, prosím pekne, vykonával aj sex,“ stíši hlas Csákioviá.

Každý týždeň teda neúnavné ženy vytáčali číslo polície. Tá síce prišla, no len aby si podala ruky s majiteľom diskoklubu. Dodržiavanie nočného pokoja platilo iba na papieri. Ako sa aj mohlo dodržiavať, keď bola nočná prevádzka hlavným biznis modelom podniku? Priznal to aj majiteľ diskotéky – keď v noci zavrú podniky v centre, on má na sídlisku otvorené až do rána. „Od 22:00 do 24:00 na tomto aute rozvoz do Hospitalu zdarma! Budeme vás brať z veľkého parkoviska pri Európe. Welcome summer party! Šoférovi pribaľujeme 1 liter vodky, aby pasažieri neboli dehydrovaní,” pozýval na odvoz bielou dodávkou Hospital club na svojom fejsbúku.

Do mestského zastupiteľstva sa však aktivistky dostali až v roku 2015, keď sa podobný problém vyskytol na ďalšom zvolenskom sídlisku Sekier. Mária Kučerová mala podobnú smolu – jej byt obkolesila z jednej strany krčma Tempo a z druhej strany nonstop herňa Milionár.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite