Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Jemenský džihád

.daniel Bútora .časopis .komentáre

Keby nebolo veľkých obáv o vývoj v Pakistane, keby nebolo neistoty, kam až zájde v jadrovom programe Irán a kedy sa ho Izrael rozhodne zastaviť, a keby nebolo čoraz ostrejšej ruskej zahraničnej politiky, bola by to pre amerických zahraničných analytikov správa číslo jeden.

Keby nebolo veľkých obáv o vývoj v Pakistane, keby nebolo neistoty, kam až zájde v jadrovom programe Irán a kedy sa ho Izrael rozhodne zastaviť, a keby nebolo čoraz ostrejšej ruskej zahraničnej politiky, bola by to pre amerických zahraničných analytikov správa číslo jeden.
A keby nebolo hurikánov, prezidentských volieb a finančnej krízy, bola by to hlavná téma aj pre americkú verejnosť. V tej spleti správ, očakávaní a nervozity však informácia o poslednom útoku na americké veľvyslanectvo v Jemene takmer zanikla. Šesť útočníkov za sebou nechalo okrem vlastných životov aj životy piatich civilistov a šiestich strážcov. Útok bol dômyselne pripravený, vrahovia sa tentoraz vydávali za policajtov a dostali sa až k bráne areálu.

Veľvyslanectvá bývajú obľúbeným cieľom teroristov, od obsadenia nemeckej ambasády v Štokholme ľavicovými teroristami RAF v roku 1974 cez obsadenie americkej ambasády v Teheráne v roku 1979 (po víťazstve islamskej revolúcie v Iráne) až po bombové útoky na americké veľvyslanectvo v libanonskom Bejrúte v roku 1983 (Islamský džihád), v Keni a v Tanzánii v roku 1998 (al-Káida). Aj pred troma mesiacmi samovražedný útočník al-Káidy odpálil auto pred dánskym veľvyslanectvom v pakistanskom Islamabade (v reakcii na karikatúry proroka Mohameda v dánskej tlači a na protest proti prítomnosti dánskych vojakov v Afganistane).
Útok na veľvyslanectvo je symbolickým i faktickým útokom na konkrétnu krajinu, a hoci ambasády bývajú dobre strážené, dá sa na ne ľahšie zaútočiť ako na samotné krajiny. K zodpovednosti za terajší útok v Jemene sa prihlásila miestna odnož al-Káidy. Práve veľký útok na americké veľvyslanectvo v Nairobi pred desiatimi rokmi, ktorý po sebe zanechal vyše dvesto mŕtvych, bol pritom momentom, keď sa al-Káida dostala do širšieho povedomia - tri roky pred útokmi na New York a Washington z 11. septembra 2001...
Operácia jemenského džihádu je krutým pripomenutím, že západná vojna s islamským terorizmom trvá. Mimochodom, v roku 2000 zaútočila al-Káida na americkú vojnovú loď USS Cole, ktorá kotvila v - jemenskom prístave! Aj vtedy mali Američania podozrenie, že jemenská vláda je príliš zhovievavá voči domácim teroristom a že radikálny islam má v krajine sympatizantov aj vo vládnych kruhoch. Dnes toto podozrenie platí pre viaceré islamské krajiny, v prvom rade pre jadrový Pakistan. Upokojenie situácie v Iraku ani blížiaca sa zmena v Bielom dome preto nebudú znamenať zásadnú zmenu v medzinárodných vzťahoch.
Atentát v Jemene ukázal, že stále žijeme v období po útokoch na Dvojičky.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite