Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Depka svetových kvalít

.filip Olšovský .časopis .kultúra

V susednom Česku vznikla seriálová dráma, ktorá by mohla smelo konkurovať svetovej produkcii. Temná osemdielna miniséria Pustina od tvorcov oceňovaného Horiaceho kra má na to všetky predpoklady.

Na okraji obrovskej priekopy stojí opustená maringotka nasvietená z každej strany. Okolo nej postáva asi desiatka ľudí v dobrej nálade. Názov projektu, na ktorom už vyše pol roka pracujú, má jeden z nich vytlačený dokonca aj na zadnej strane bundy. Akurát si v duchu dobrej nálady, panujúcej v kolektíve, prekryl čiernou páskou v nápise písmeno T. Inak však celý štáb tvrdo pracuje a poslušne reaguje na pokyny tej najnenápadnejšej členky tímu, ktorá je v zimnej čapici skrytá za malým monitorom. Režisérka Alice Nellis v ňom sleduje scénu zvnútra maringotky, ktorá sa na jej pokyn opakuje už niekoľkýkrát. Napriek tomu, že ide o pomerne jednoduchý dialóg, treba v ňom zosynchronizovať množstvo detailov vrátane zamračeného počasia či chôdze robotníkov za oknom. Nič nemožno ponechať na náhodu. Natáčanie televíznej minisérie je vo finiši. Rozmermi svojej produkcie nemá Pustina v našich končinách obdoby.

V priepasti za maringotkou nie je Grand Canyon, ale povrchová baňa Tušimice pri západočeskej obci Březno u Chomutova. A aj štylizovaní baníci v oranžových vestách s nápisom Důlní společnost Turkowo, a. s., vyzerajú skôr ako náhodní okoloidúci, ktorí sa na natáčanie prišli pozrieť počas obednej pauzy. Inak si však podmienky filmovania seriálovej novinky stanice HBO takmer v ničom nezadajú so svetovou produkciou. Prvým poznávacím znakom je informačné embargo, ktoré prísne dodržiava každý člen štábu. Žiadne informácie o vedľajších postavách či akejkoľvek z dejových línii tajomného sveta Pustiny.

„Vy sa nemôžete pýtať a ja nemôžem odpovedať. Takže sme ideálny pár na rozhovor,“ smeje sa Zuzana Stivínová krátko po konečne vydarenej klapke scény v maringotke. V Pustine hrá známa česká herečka starostku, ktorá bojuje so stavebnou spoločnosťou snažiacou sa prelomiť ťažobné limity v obci.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite