Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Sissi ako kaleidoskop života monarchie

.peter Scherhaufer .časopis .divadlo

Inscenácia Sissi (Úteky Alžbety Rakúskej), ktorú v premiére uviedlo minulý týždeň Slovenské národné divadlo, popri známych faktoch prichádza aj s novými informáciami, ktoré rúcajú prevládajúci skreslený pohľad na rakúsku cisárovnú.

Manželka rakúskeho cisára Františka Jozefa I. Alžbeta Bavorská, známa aj ako Sissi, bude návštevníkom divadla známa najmä vďaka zromantizovanému trojdielnemu filmu z polovice päťdesiatych rokov, v ktorom zažiarila mladá herečka Romy Schneider. Nový, podstatne komplexnejší obraz rakúskej cisárovnej ponúka aktuálne SND, ktoré v premiére uviedlo hru Viliama Klimáčeka Sissi. Inscenácia pokrýva nielen obdobie jej mladosti, ale takmer celý jej život – od vstupu na panovnícky dvor až po jej násilnú smrť. Divákovi sa tak roztvára obraz Sissi nielen ako nešťastnej matky, ktorá sa nemôže pravidelne stretávať so svojimi deťmi či liberálne zmýšľajúcej panovníčky, ktorá je v neustálom konflikte s dvorom, ale aj ako ženy posadnutej svojou postavou, vášnivej cestovateľky holdujúcej turistike či ženy bez sexuálneho apetítu, ktorá toleruje, ba priam podporuje manželovu neveru.

osem rokov, tri verzie

Prvú verziu divadelnej hry Sissi začal dramatik Viliam Klimáček písať pred vyše ôsmimi rokmi, a to viac-menej pre radosť, pretože ho osud panovníčky osobne fascinoval. Hra zaujala aj SND, takže po niekoľkých kolách úprav skončila jej tretia verzia na jeho javisku, a to akurát v čase stého výročia smrti Františka Jozefa I. Snaha zachytiť takmer celý život panovníčky, ako aj viaceré epizódy zo života jej syna Rudolfa či atmosféru Rakúsko-Uhorska napokon viedla k určitej skratkovitosti, v ktorej sa však autorovi aj napriek tomu podarilo zachytiť kľúčové emocionálne stavy postáv či s nadhľadom tlmočiť názor na vtedajší život.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite