Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nebezpečná hra s informáciami

.anton Vydra .časopis .literatúra

Zápis z roku 1963: „Rozpracovaním menovaného bolo zistené, že ide o osobu, ktorá je neustále zameraná proti socialistickému zriadeniu a i vo výkone trestu okolo seba stále zoskupuje ďalších slovenských separatistov.“

Menovaným bol Štefan Kiripolský. V roku 1951 utiekol do Viedne, kde pracoval ako redaktor Rádia Slobodná Európa a informátor americkej vojenskej kontrarozviedky. Československí „tajní“ v spolupráci s agentmi KGB zosnovali v roku 1954 jeho únos, keď sa vybral na dovolenku do južného Rakúska. Ešte vo Viedenskom Novom Meste ho však zaistili sovietski vojaci: „Gospodin Kiripolsky, vy nas do stratosfery vygoňali i my vas sejčas imejem.“ Pre Kiripolského sa tým začali dlhé roky v komunistických krimináloch. Práve o nich hovorí nová kniha Juraja Hradského.

peklo existuje a má veľa žľabov

Najexkluzívnejšou časťou knihy je, pochopiteľne, osobné svedectvo hlavného protagonistu. Až do svojej smrti v roku 1992 sa však Kiripolský zdráhal svoje spomienky zverejniť. Dôvodom boli strach a nechuť angažovať sa v politickom živote, ktorý bol preňho sklamaním aj po roku 1989. Prestal veriť mnohým a keby poznal celú pravdu o tých ďalších, zdeptalo by ho to zrejme ešte viac. Je to príbeh muža, ktorému výsluchy, mučenie a väzenia zlomili život, nie však chrbtovú kosť.

Po zatknutí sovietskymi jednotkami držali Kiripolského chvíľu v Badene, potom ho presunuli do väzenia v Bubenči a neskôr internovali v Ruzyni. Nútili ho podpisovať falošné výpovede a priznania. „Keď som nepodpísal, strčili ma do cely, kde bola veľká zima a prievan, až to hučalo,“ spomína: „Zo studenej cely ma premiestnili do takej, kde bolo pre zmenu teplo a dusno ako v saune, podmienky na hranici prežitia.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite