Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Viac peňazí pre RTVS?

.miroslav Kollár .jozef Viskupič .časopis .polemika

Minister kultúry Marek Maďarič je ochotný rezignovať, ak sa mu nepodarí vyjednať vyššie koncesionárske poplatky. No skutočne ich naše verejnoprávne médium potrebuje?

miroslav Kollár

Bývalý predseda Rady RTVS, pôsobil aj ako výkonný riaditeľ think-tanku Inštitút pre verejné otázky. Dnes je primátorom Hlohovca.

V diskusii o financovaní médií verejnej služby si hneď na začiatku treba úprimne odpovedať na otázku – potrebujeme a chceme mať kvalitné médiá verejnej služby? Ja osobne som presvedčený, že ich stále potrebujeme. A dnes možno ešte viac ako pred pár rokmi. V takom prípade však treba byť voči sebe úprimný a priznať si, že kvalitná verejná služba – a je jedno v akej oblasti – niečo stojí. Tváriť sa, že RTVS má byť kvalitnou televíziou aj rozhlasom za päť päťdesiat, to nie je nič iné, než pokrytectvo.

Už v roku 2003 sa v analýze ministerstva kultúry písalo, že na to, aby bola vtedajšia Slovenská televízia schopná plniť svoje programové záväzky tak, ako ich mala definované vo vtedajšom zákone, by bola potrebovala tri miliardy korún, teda asi 100 miliónov eur. Dnes má 122 miliónov, čo nekopíruje ani infláciu za toto obdobie. A to má „na krku“ aj celý rozhlas s jeho deviatimi okruhmi.

A kedy bude RTVS taká dobrá ako BBC či aspoň Česká televízia? Nikdy. Násobný rozdiel v rozpočtoch, histórii, personálnych kapacitách trhu v jednotlivých krajinách sú neprekonateľným hendikepom. Z môjho pohľadu je dôležité porovnávanie RTVS samej so sebou. A v tomto ohľade musím uznať, že napriek politicky účelovému a nekorektnému odvolaniu predchádzajúcej riaditeľky RTVS Miroslavy Zemkovej, pod vedením Václava Miku sa RTVS minimálne v televíznej časti ďalej výrazne sprofesionalizovala a posunula aj v kvalite ponúkaného obsahu (na debatu o problematických detailoch by bol potrebný väčší priestor, ale celkovo platí, čo som uviedol vyššie).

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite