Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Švajčiari odmietli blahobyt pre všetkých. Dobre spravili

.richard Sulík .časopis .týždeň v ekonomike

Minulý víkend sa vo Švajčiarsku konalo referendum o tom, aby každý jeden občan mal štátom garantovanú mesačnú dávku vo výške 2 500 frankov. Aj keď sú ceny vo Švajčiarsku vyššie, 2 500 frankov by bola zrejme najvyššia štátna dávka na svete a s rezervou by stačila na komfortný život.

Občania Švajčiarska však mali dosť rozumu a bezpodmienečný príjem vo výške 2 500 frankov odmietli. Takáto vysoká dávka by bola aj pre takú bohatú krajinu ako Švajčiarsko zničujúca. Samozrejme by neostali všetci ľudia doma, no napriek tomu by množstvo jednoduchých až podradných prác, kde peniaze sú fakticky jedinou motiváciou, nemal kto robiť. A keby sa aj našlo zopár ľudí, ktorí by s radosťou vstávali ráno o piatej, aby celý deň mohli znášať odpad, určite by ich bolo príliš málo. Veď nech si každý za seba predstaví, či by vstával do roboty, keby mal od štátu mesiac čo mesiac sumu, ktorá by zodpovedala kúpnej sile 2 500 frankov vo Švajčiarsku.

Samozrejme, zvážať odpad by bolo potrebné naďalej. Smetiar by zarábal možno toľko, koľko profesor, lebo ten by skôr bol ochotný profesorovať aj bezplatne. Môžeme filozofovať o tom, či je dobré, aby sa týmto spôsobom vyrovnali mzdy, v každom prípade by zúfalo chýbala pracovná sila, tým pádom aj dane a tým pádom je otázka, z čoho by Švajčiari financovali 2 500 frankov pre 8 miliónov obyvateľov (2 500 x 12 x 8 000 000 = 240 miliárd frankov) pri celkovom HDP ani nie 700 miliárd frankov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite