Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

O syfilise, politikoch a sebakritike

.anton Vydra .časopis .téma

S poslancom Národnej rady a dermatovenerológom Petrom Osuským sme sa rozprávali o neduhoch svetových politikov, ich chorobných predsudkoch, ale aj o strese a schopnosti zhodnotiť závažnosť svojho zdravotného stavu.

vrcholoví politici sa neraz prezentujú ako zdraví a pri sile. Napríklad Vladimír Putin. Je to pre nich dôležité?

Putin sa dokonca smelo ponoril do hlbokých morských vôd a hneď odtiaľ vytiahol amforu, čo sa tam náhodou práve nachádzala. S amforami to už tak býva; sú vždy presne tam, kde treba. Vo všeobecnosti je však dobré mať zdravých politických vodcov.

horšie je to už s ich chorobami. Najmä ak na politika vrhajú zlé svetlo.

Iste, traduje sa, zdôrazňujem, že neoverene, že Woodrow Wilson zomrel na progresívnu paralýzu. To nie je veľmi radostná diagnóza, keďže sa zvykne spájať so syfilisom, no v tom čase bývala častá. Takže aj veľavážený človek mohol zomrieť na diagnózu prostitútok.

syfilis bol však problémom aj iných politikov: hovorí sa o Stalinovi, Leninovi, Gottwaldovi.

O Stalinovi sa to nedá doložiť. Prekonal však pravé kiahne. Tie i Stalin sú dnes už, našťastie, iba zlou minulosťou. O Leninovi sa naozaj hovorí, že mal syfilis, čo sa zakladá na jeho cievnych mozgových príhodách. No a u Gottwalda bol syfilis pomerne reálny. V mladosti vraj žil „nezriadeným“ životom, mimochodom, počas pôsobenia vo Vrútkach. No a v takom železničnom uzle sa pritrafí všeličo.

gottwald teda nezomrel práve najkrajšie.

Údajne zomrel na ruptúru, teda prasknutie aorty, čo je dôsledok jednej z foriem terciárneho štádia syfilisu. Zápal postihne aortálnu stenu v oblúku, kde je najväčší tlak a najväčší objem pretekajúcej krvi.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite