Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vyhrala autentickosť ľudskej trápnosti

.peter Scherhaufer .časopis .divadlo

Súťažným inscenáciám festivalu súčasnej slovenskej a svetovej drámy Nová dráma 2016 dominovala téma rozvratu rodiny, spoločnosti a medziľudských vzťahov.

Na scéne ležia dve krvavé telá. Jedno nahé, s prestrelenou hruďou, druhé s dierou v hlave. Cez javisko prechádza dievčatko a ťahá za sebou model kostry na kolieskach. Z rádia znejú Zvončeky šťastia – v nemeckom jazyku. Inscenácia Hamlet je mŕtvy – Faust je hladný, ktorú zrežírovali Svetozár Sprušanský a Braňo Holiček v nitrianskom Divadle Andreja Bagara, otvorila v polovici mája v Bratislave festival súčasnej slovenskej a svetovej drámy Nová Dráma 2016.

rozvrátený obraz sveta

V podobnom duchu sa niesla približne polovica z ôsmich inscenácií festivalu, ktorý počas piatich dní predstavil divadelné kusy z Bratislavy, z Nitry, aj zo Žiliny. Deštruktívny obraz sveta a medziľudských vzťahov priniesli na javisko okrem Nitranov aj tri bratislavské inscenácie. Rivers of Babylon zo SND zaujala sugestívnou atmosférou a moderným divadelným jazykom. Na javisku sa v nej stretli veksláci, díleri, prostitútky, ako aj samozvaní mocipáni bez vzdelania a chrbtovej kosti. Surovosť reality vyvážil režisér Diego de Brea grotesknými výstupmi i karikatúrou.

Iný pohľad na rozvrat spoločnosti a vzťahov priniesla inscenácia Divadla Aréna Obeť, ktorú napísal a zrežíroval český divadelník David Jařab. Nositeľmi zvrátenosti v nej boli dvaja policajti vyšetrujúci vraždu, ktorí si z hlavnej podozrivej urobili objekt svojich perverzných sexuálnych a sadistických túžob. Koncentrované herecké výkony v inscenácii predviedli najmä Richard Stanke a Rebeka Poláková, ktorá za úlohu obete šikanovania získala Zvláštnu cenu poroty.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite