Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Pod lupou Jána Štrassera: Obyčajný fašizmus

.ján Štrasser .časopis .klub

V šesťdesiatych rokoch prišiel do našich kín ruský film Obyčajný fašizmus; strihový historický dokument režiséra Michaila Romma bol jedným z posledných verejných artefaktov krátkeho poststalinského „odmäku“ pred nástupom brežnevizmu.

Prvý raz po rokoch povrchnej propagandy typu „Rusi strieľajú, Nemci padajú“ som videl čosi, čomu som v prvej chvíli možno ani poriadne nerozumel: Mussoliniho či Hitlerov fašizmus mal širokú podporu talianskeho, respektíve nemeckého národa dlho pred nástupom tvrdej diktatúry a totality.

Zmocňuje sa ma neodbytný pocit, že niečo podobné sa začína diať v Európe. A že Slovensko v tom nemieni hrať druhé husle.

Dnešný slovenský „obyčajný fašizmus“ má vo svojom rodokmeni vojnovú slovenskú republiku 1939 – 1945, ktorá fašistickú podstatu svojho režimu zdôvodňovala naplnením tisícročnej túžby po vlastnom štáte a všetky svoje zločiny ospravedlňovala potrebou „chrániť“ ho pred vnútornými nepriateľmi, predovšetkým Židmi.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite