Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

TELETIPY

. .časopis .film

.teletipy .filmy:

Predpoveď na zajtra (komédia, Poľsko, 2003)
Dvojka, Pondelok, 21:45
Jozef strávil sedemnásť rokov v kláštore a prerušil kontakty so svojou rodinou, aby jej nespôsoboval politické problémy. Po páde komunizmu sa opäť vracia do normálneho života, ale čoskoro zisťuje, že sa nezmenil len režim, ale aj etické hodnoty a medziľudské vzťahy. Jeho rodina nezostala tých zmien ušetrená. Manželka žije s bohatým podnikateľom, syn je šéfom predvolebnej kampane skorumpovaného politika, staršia dcéra je hviezdou televíznej reality šou a mladšia dcéra uniká pred realitou do virtuálneho sveta internetu. Výborný film známeho poľského herca a režiséra Jerzyho Stuhra.

Matka a syn (dráma, Rusko/SRN, 1997)
Dvojka, Utorok, 21:45
Krehký príbeh o hlbokom pute, ktoré spája matku s jej dieťaťom, sa odohráva v odľahlom vidieckom dome uprostred zelených lúk a lesov. Na tomto opustenom mieste sa mladý muž láskyplne stará o svoju umierajúcu matku. S tichou samozrejmosťou jej vracia nehu a opateru, ako keby sa staral o malé a bezvládne dieťa. Matka so synom takmer bez slov spomínajú na lepšie časy a vzájomne si dodávajú odvahu pred odlúčením, ktorého nevyhnutnosť si obaja uvedomujú. Režisér Alexander Sokurov prostredníctvom sugestívnych poetických obrazov zachytil intimitu vzťahu matky a syna i smútok zo smrti najbližšieho človeka.

A Costa dos Murmúrios (dráma, Portugalsko, 2004)
ČT2, Streda, 00:10
Mladá Evita prichádza na prelome 60. a 70. rokov minulého storočia do Mozambiku, aby sa vydala za svojho snúbenca Luísa, ktorý tu slúži v jednotkách koloniálnej armády. Šťastná novomanželka si však postupne začína uvedomovať, že bývalý nadaný študent matematiky, s ktorým sa v Lisabone rozhodla prežiť život, sa jej mení pred očami. Portugalsko je už niekoľko rokov v stave koloniálnej vojny v zúfalej snahe udržať si nadvládu vo svojich afrických kolóniách. Luís pozerá smerom ku svojmu arogantnému veliteľovi a jeho názory sa menia. Keď obaja muži odídu na niekoľko mesiacov bojovať na sever krajiny, Evita a veliteľova žena Helena sú ponechané samy na seba a na svoje úsudky a pocity.

Dobrodružstvo (dráma, Tal./Franc., 1960)
ČT2, Štvrtok, 23:10
Začiatok šesťdesiatych rokov. Krásna Anna má priateľa a milenca, bohatého architekta. Spolu s ním, kamarátkou Claudiou a priateľmi sa chystajú na výlet jachtou na opustený ostrov. Nasleduje zábava bezstarostných ľudí, ktorých netrápi núdza, azda len akýsi pocit prázdnoty. Až na ostrove Anna odrazu záhadne zmizne a celá spoločnosť sa ju vydáva hľadať. Film získal na MFF v Cannes v roku 1960 Cenu poroty a dosiaľ vo svete neznámy taliansky režisér Michelangelo Antonioni získal motív na nakrútenie celej tzv. „tetralógie citov“, ktorá sa stala pojmom vo filmovej histórii a zobrazovala dezilúziu zo závratného vývoja techniky, ktorý nestíhal za vývojom porozumeniu ľudským citom.

Obzri sa v hneve (dráma,  VB, 1958)
Dvojka, Piatok, 22:40
Jimmy Porter je talentovaný džezový hudobník a absolvent univerzity, ale na živobytie si spolu s priateľom a spolubývajúcim Cliffom zarábajú predajom cukroviniek. Jimmyho zatrpknutosť z pocitu bezmocnosti či nenaplnenej túžby zmeniť svet a svoj život prerastá do častých záchvatov hnevu, ktorých obeťou sa neraz stáva jeho manželka Alison. Tá s tichou pokorou znáša manželov hnev, výčitky i urážky až do dňa, keď ju správa o tehotenstve neprinúti uvažovať o tom, čo vlastne od života a svojho manžela chce. Celovečerný debut predstaviteľa britského hnutia Free Cinema Tonyho Richardsona je adaptáciou rovnomennej hry dramatika Johna Osbornea.

Kladivo na čarodějnice (dráma/podobenstvo, Československo, 1969)
ČT2, Sobota, 21:00
Jeden z najznámejších filmov Otakara Vávru vznikol podľa rovnomerného románu Václava Kaplického a podľa zachovaných súdnych spisov z čarodejníckych procesov z rokov 1678 —1695. Inkvizítor Boblig, povolaný do Šumperka, aby vyšetril priestupok jednej žobráčky, skonštruuje proces, ktorého metódy zaručujú priznanie všetkých obžalovaných. Proti poriadnym a ušľachtilým občanom sa náhle vynorí moc, ktorá pod rúškom očisťovania kraja od čarodejníc sleduje iba vlastné obohacovanie. Scenár filmu neskrýva analógiu s politickými procesmi 50. rokov, ktorá začala vychádzať v 60. rokoch najavo.

Koniec (krimikomédia, Maďarsko, 2007)
ČT2, Nedeľa, 22:20
Bonnie a Clyde po maďarsky – tak by sa dala označiť bláznivá roadmovie o starom manželskom páre Emily a Hédi. Oba spoločne strávili takmer pol storočia, teraz sú už na dôchodku. Ich, na prvý pohľad pokojný každodenný život, dokonale ukrytý za stenami jedného obyčajného paneláka, narušuje len pravidelné platenie všemožných účtov a zloženiek. To sa s pribúdajúcim vekom postupne mení až na skrývanie sa pred súdnymi vykonávateľmi a vymáhačmi dlhov. Jedného dňa sa však Emil rozhodne pre radikálne riešenie ich situácie. Opustí milovanú ženu a prepadne prvú poštu. Tým sa začína jeho netradičná cesta svetom zločinu.

.tip .týždňa
Krstný otec (dráma, USA, 1972)
Markíza, Nedeľa, 23:05
Majstrovská mafiánska sága (adaptácia románu Maria Puza) režiséra Francisa Forda Coppolu s Marlonom Brandom v hlavnej úlohe patriarchu mafiánskej rodiny Corleonovcov, Dona Vita Corleoneho, napínavým a podmanivým spôsobom zobrazuje  vzostup a pád košatej sicílskej rodiny v Amerike a jej cestu až k strate moci a odovzdávanie tradície z otca na syna. Príbeh je rozdelený na rodinný život a svet zločinu a podsvetia, do ktorého je celá rodina zapletená. Toto výnimočné dielo získalo v roku 1973 troch Oscarov: za nejlepší film, najlepšieho herca v hlavnej úlohe a najlepší adaptovaný scenár.

.teletipy  .dokumenty:

Sedem rockových vekov
Dvojka, Pondelok, 20:55
Trojdielny seriál skúma hudbu, ktorá bola soundtrackom populárnej kultúry a definovala každú generáciu od 60. rokov minulého storočia. Najväčší umelci, speváci, spisovatelia a producenti vysvetlia, ako rock vznikal, šíril sa a vyvíjal sa. Začiatkom 60. rokov bola hudba pre tínedžerov bezpečná, sladká a zľahka bezduchá. Rozhlasový éter zaplavovali piesne vyprodukované popovými tímami hudobných skladateľov vo fabrikách ako bola New York´s Brill Building pre spevákov ako Bobby Vinton a Bobby Vee. No v roku 1965 si generácia odbojných tínedžerov, ktorá vyrástla na americkej černošskej bluesovej hudbe, vytvorila vlastný, adrenalínom nabitý, nový zvuk – rock.

Stratené mestá staroveku
Dvojka, Utorok, 14:15
Patrili k najväčším staviteľom pyramíd na svete. Písali dejiny jednej z najzáhadnejších civilizácií v histórii. V odľahlom údolí Lambayeque v Andách žili ľudia, ktorých posadnutosťou bola stavba pyramíd. No táto posadnutosť sa zmenila na hrôzu. Mesto zachvátilo násilie a krviprelievanie. A potom sa celá civilizácia stratila z povrchu zemského. Len nedávno sa objavili dôkazy o tom, čo viedlo túto veľkú civilizáciu k takému náhlemu zániku,  a čo vysvetlilo chorobný strach obyvateľov tohto údolia. Ukáže vám ich táto časť britského dokumentárneho seriálu.

Posledná maringotka
Dvojka, Streda, 20:00
Osudy posledných autentických komediantov v strednej Európe v širšom spektre kontextov — v sociálnom, kultúrnom a spoločenskom. Vykreslenie osudov konkrétnych ľudí a optické priblíženie ich remesla. Divákom chcú autori priblížiť slobodných ľudí, v ktorých bola istá dávka romantizmu i vzdoru voči politickej mašinérii, pre ktorú boli v období socializmu ako živnostníci neprijateľní jednak preto, že boli medzi poslednými, ktorí ešte odolávali zoštátneniu svojich „podnikov" a tiež preto, lebo boli nositeľmi informácií a svojím neustálym pohybom boli ťažko kontrolovateľní.

Cudzia žena a muž pod posteľou
Dvojka, Štvrtok, 22:45
Na pozadí skúšky divadelného predstavenia  SND Cudzia žena a muž pod posteľou sa zoznámime s dvoma neprehliadnuteľnými osobnosťami slovenského divadla. V úlohe skúseného a zrelého režiséra sa predstaví Vladimír Strnisko. Muža na vrchole síl a šialenstva stvárni Róbert Roth. Počas nekonečných skúšok sa postupne stávame svedkami vzniku divadelnej hry a komorných portrétov týchto umelcov, ktorí súčasne poodhalia aj osobné videnie „večného konfliktu" mužov a žien v partnerskom živote. Zaujímavý dokumentárny záznam zo  skúšky divadelného predstavenia, ktorý odzrkadľuje náročnosť hereckej profesie.

Pán Bing a L´art Nouveau
Dvojka, Piatok, 20:00
Pôvod francúzskeho L´Art Nouveau podaný očami zberateľa Siegfrieda Binga (1838 — 1905). Názov jeho galérie umenia v Paríži bol rovnaký ako názov umeleckého hnutia okolo roku 1900, známeho aj ako Jugendstil. Siegfried Bing otvoril svoju parížsku galériu L´Art Nouveau v roku 1895. Jej cieľom bolo propagovať moderný štýl. Najväčší triumf a svetové uznanie dosiahol počas Svetovej výstavy v Paríži v roku 1900. Dokument predstavuje Binga ako šíriteľa japonského umenia v Európe a ako kľúčovú postavu pri objavovaní Vincenta Van Gogha. Spolupracoval aj s inými maliarmi — Nabisom Edouardom Vuillardom a Pierrom Bonnardom.

Koyaanisqatsi
Dvojka, Sobota, 20:00
Snímka je prvou časťou výpravnej umeleckej dokumentárnej trilógie, ktorá mapuje stav nášho sveta.  Názov a zámer celého projektu vzišiel z kultúry indiánskeho kmeňa Hopi, žijúceho na území Arizony, ktorému hrozí vyhynutie. Od rady starších tohto kmeňa získal režisér Godfrey Reggio povolenie používať ich jazyk. Koyaanisqatsi znamená v preklade „šialený život", „život vyvedený z rovnováhy", alebo „spôsob života, ktorý volá po zmene". Film je apokalyptickou víziou kolízie dvoch svetov — mestského života, ovládaného technológiou a životného prostredia. Vo veľkolepých záberoch bez komentára ukazujú tvorcovia filmu planétu, ktorú jej obyvatelia menia na svoj obraz.

Sila umenia: Picasso
Dvojka, Nedeľa, 17:30
Uprostred zimy roku 1941 Pablo Picasso pracuje na vrchnom podlaží starého domu v Paríži na ľavom brehu rieky Seina. Európe vládne tretia ríša. Picassa z času na čas navštevujú príslušníci Gestapa. Hovoria čosi o „degenerovanom umení" a robia nepriame narážky, že ukrýva židovských priateľov. Niekedy narobia v ateliéri neporiadok. Jedna z takýchto návštev sa má navždy zapísať do legiend o Picassovi. Viaže sa k najslávenejšiemu výtvarníkovmu dielu, ktoré zachytáva dopad bômb na malé baskické mestečko počas španielskej občianskej vojny, Guernicu. „To ste robili vy?", opýtal sa gestapák. „Ó nie, to vy! Nech sa páči, vezmite si suvenír."

.tip .týždňa

Dámy v bielom
ČT2, Piatok, 20:00
Damas de Blanco (Dámy v bielom) je organizácia matiek, manželiek a sestier, ktoré sa spoločne pokúšajú  dosiahnuť prepustenie 75 politických väzňov zatknutých pri tvrdom zákroku na Kube na jar roku 2003. Film bosniansko-českej dokumentaristky Ivany Miloševič na základe otvorených výpovedí prináša ich osobné príbehy – príbehy matiek obávajúcich sa o život väznených synov, žien, ktoré musia uživiť svoju rodinu aj muža vo väzení, a dcér, ktoré vyrastajú bez otcov. Unikátna snímka vznikala tajne po nociach v domácnostiach respondentiek. Na Kube bol štáb dokonca zatknutý a vyhostený. Materiál sa však podarilo zachrániť.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite