Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pastierske mäso

.jozef Koleják .časopis .lifestyle

Blíži sa čas, keď sa po lesoch a lúkach začnú ponevierať podozrivé indivíduá. Spoznáme ich podľa toho, že majú so sebou kotlík a plné ruksaky dobrôt od výmyslu sveta. Všetci vysmiati, ale najmä nedočkaví, ako tohto roku vypáli pravidelný guláš.

Kulinárske dedičstvo Rakúsko-uhorskej monarchie je obrovské. Nasalo do seba všetky možné vplyvy, inšpirovalo sa hádam každým, kto meral cestu cez tento mnohonárodný a večne rozvadený kotlík. Ak však máme zo všetkých jedál vysloviť dve, ktoré by monarchiu a tento priestor výrečne definovali, za rakúsku časť by to zrejme bol slávny wienerschnitzel a za tú uhorskú náš starý dobrý guláš. Obe jedlá v tomto regióne majú svoje výsadné postavenie a servírujú sa vždy pri príležitosti, keď sa zbehne celá rodina. Rezne sa vypekajú na sviatočné chvíle, keď sa má stolovať vo veľkom a zo „šifoniera“ sa vtedy vyberá ten najkrajší servis a strieborný príbor. Guláš sa zas varí zásadne pod šírym nebom, keď sa známi a rodina stretnú neformálne, lebo len tak guláš najlepšie chutí.

Zatiaľ čo rezeň pochádza zo severného Talianska a do Viedne sa dostal s pomocou maršala Radetzkého, kde parmezán ustúpil obyčajnej stredoeurópskej strúhanke, guláš je omnoho starší a pochádza už zo stredoveku. Podľa všetkého sa vyvinul zo sedmohradskej tradície dusiť mäso na cibuli, dochucovať ho hojne korením a cesnakom a volať ho tokáň. Názov je odvodený od rumunského pomenovania tocană, čo vraj znamená dusiť mäso domäkka.

Mäso bolo nakrájané na dlhé, tenké rezance a väčšinou šlo o hovädzinu. Vtedy ešte nemali na dolnej zemi papriku, keďže tá do Európy dorazila až s príchodom Turkov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite