Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Aj klozet má narodeniny

.robert Hajaštek .časopis .rozhovor

Stotridsiate ôsme narodeniny – to síce nie je až taká top udalosť, my sme však chceli zistiť, ako sa v tuzemsku rodia keramické výrobky, bez ktorých by sme sa už dnes nezaobišli.

Spoločnosť JIKA patrí do španielskeho koncernu ROCA. Aj napriek tomu, že ju od 90. rokov vlastní zahraničný investor, darí sa jej udržiavať si tradične vysokú kvalitu výrobkov. A na zamestnancoch badať, že sú úprimne hrdí na svoju prácu pri výrobe produktu našej každodennej spotreby.

Prvá výroba keramiky na Znojemsku sa začala už v roku 1878, keď tu Rudolf Ditmar založil fabriku. Jeho olejové lampy vraj dobyli svet. Neskôr, v tridsiatych rokoch tu vymysleli ranú podobu klozetov a umývadiel vyrábaných z takzvanej žiarohliny. Po znárodnení a za éry socializmu boli Keramické závody Znojmo jedným z najväčších producentov kúpeľnej keramiky u nás a ich labuť v logu si pamätá azda každý. Prehliadku výrobne Jika v Znojme sme absolvovali s marketingovou manažérkou Ingrid Hejkalovou.

Z čoho sa dnes vlastne keramika vyrába?

Stále to nazývame keramika, ale s postupom doby a technológie sa materiál neustále vylepšuje. Tomu najmodernejšiemu sme dali prívlastok zafír. Tento materiál používame pri produkcii exkluzívnejších kúskov značky Laufen, ktoré môžu mať tenké tvary pri vysokej tvrdosti. Revolučný materiál z roku 1938 – Diturvit, vyvinutý na produkciu archaicky vyzerajúcich toaliet, umývadiel a pisoárov, bol masívny a omnoho krehkejší. Často v modrej farbe, ktorá má odpudzovať muchy. O niečo novšie produkty našej fabriky sú umiestnené napríklad aj v známej brnianskej vile Tugendhat.

Kedy prišiel boom produkcie keramiky? Kedy vymysleli klozet?

Prvé water closet - WC vymysleli už v šestnástom storočí, používala ho kráľovná Elizabeth. Vyrobené bolo z dreva. Historické výrobky z konca 19. storočia boli umelecké diela zdobené dekórom. Boli drahé a mohla si ich dovoliť len bonitná klientela. Najväčší boom výroby a používania keramiky prišiel až v medzivojnovom období, keď už bola v mestách vybudovaná infraštruktúra. Znojemská keramička je jedna z najstarších fabrík na európskom kontinente.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite