Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Utečenci v Holandsku

.kamila Straatsburg Sajmerová .časopis .reportáž

Prvé, čo si všimnem, je obrovské parkovisko plné áut. Komu asi patria a prečo ich je toľko? To hádam ani v Holandsku nemôže byť pravda, že obyvatelia centra pre utečencov jazdia na zánovných autách?

Druhé, čo mi padne do oka, je obrovský zastrešený bankomat pri vchode do centra. Začínam sa zabávať. Tak je to pravda, čo všetci tí nenávistníci píšu na sociálnych sieťach? Utečenci sa v Holandsku majú lepšie ako Holanďania? Hneď po príchode dostanú peniaze, dosť na to, aby si mohli otvoriť účet a vyberať z neho pri bankomate?

Som čoraz viac zvedavá na to, čo uvidím v tomto veľkom, uzavretom novom svete, ktorý sa volá AZC – Asielzoekers centrum. Centrum pre utečencov v mestečku Tér Apel na severe Holandska.

ako ubytovanie pre mladé rodiny

Prísny vrátnik ma zastaví hneď pri prvej rampe, ktorá uzatvára vchod. Keď poviem, že mám dohodnutú schôdzku s pani Jacqueline Engbersovou, tlačovou hovorkyňou, môžem ju počkať na vrátnici. Je tu intenzívny stavebný ruch, pribúdajú budovy, infraštruktúra. To, čo je už obývané a hotové, vyzerá pekne. Úhľadné jednoposchodové domy s upraveným trávnikom pripomínajú bytovky pre mladé rodiny.

Zakrátko prichádza Jacqueline Engbers, staršia upravená pani s alternatívnym šmrncom, veľkým šálom a šialene farebnými topánkami. Z budovy, do ktorej prejdeme, sa vykľuje ubytovňa pre utečencov s obmedzenou slobodou pohybu. Sú to tí, ktorým bol azyl odmietnutý a majú sa do 28 dní vrátiť, odkiaľ prišli. Každý pracovný deň ich prítomnosť kontrolujú a v podstate nesmú opustiť územie centra.

„A čo cez víkend?“ pýtam sa. „Kontrolujú ich?“ Jacqueline v rozpakoch potvrdí, že cez víkend kontrola nie je a nič nebráni utečencom nastúpiť na vlak napríklad do Amsterdamu a zmiznúť v ilegalite. Ak majú v Holandsku známych, rodinu či kontakty v komunite, vyparia sa. „Ale potom, samozrejme, nedostávajú peniaze,“ zdôrazní. Lenže veľkomestá ponúkajú iné možnosti...

Sadneme si s kávou do moderných drahých kresiel a Jacqueline mi vysvetlí, že Tér Apel je prvým miestom pre každého, kto požiada o azyl v Holandsku (s výnimkou tých, ktorí prichádzajú lietadlom na letisko Schiphol v Amsterdame, ale to je menšina, väčšina sa sem dostáva autom alebo loďou v spoločnosti „cestovných agentov“ – ilegálnych prevádzačov.

Tér Apel je najväčšie centrum v Holandsku, má kapacitu dvetisíc ľudí, a keď sa dokončia stavebné práce, bude raz tak veľké. Tu sa odohráva centrálny príjem, registrácia, lekárska pomoc, testy na tuberkulózu, psychotesty. Odtiaľto sa utečenci po schválení pobytu rozdeľujú do ostatných centier v Holandsku. Momentálne je utečencov, ktorí v rôznych centrách čakajú na udelenie azylu, okolo 46-tisíc.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite